Hot och våld i vården

Ambulanssjuksköterskor attackerades inne i bilen

Ambulanssjuksköterskor attackerades inne i bilen
Annelie skadade högerhanden i samband med att hon försökte lugna ner den berusad kvinnan. Foto: Linnea Carling

I slutet av september attackerades ambulanssjuksköterskan Annelie och hennes kollega av en ung kvinna inne i ambulansen. Kollegan blev sparkad i magen. Annelies hand fick opereras. Det är inte första gången hon utsätts för hot och våld på jobbet.

– Det obehagliga var att jag inte fick något adrenalinpåslag. Jag blev inte ens rädd, bara förbannad, säger Annelie som arbetar som ambulanssjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den 30 september i år får Annelie och hennes kollega en prio ett-körning till Brunnsparken i centrala Göteborg. De får veta att en ung kvinna i 20-årsåldern är kraftigt berusad och håller på att förlora medvetandet.

När de kommer fram ligger kvinnan på en bänk. Hennes pojkvän står bredvid. Ambulanssjuksköterskorna väcker kvinnan och frågar henne om hon vill åka med ambulansen eller om de ska kalla på polisen.

Kvinnan väljer det förra och går frivilligt, om än med rejäl stöttning, med in i ambulansen. Hon placeras i ”andningsstolen”, där personalen normalt sitter för att kunna hålla andningsvägarna på medföljande patienterna öppna.

Sparkar vilt omkring sig

Annelie stannar kvar utanför bilen för att fråga pojkvännen om hans flickvän har tagit några droger. Plötsligt ser hon hur kvinnan reser sig upp inne i ambulansen och börjar sparka vilt omkring sig på inredningen.

Anneli tar sig snabbt in i bilen och lyckas med en kraftig knuff få ner kvinnan i stolen igen. För att lugna ner henne tar hon tag i hennes handleder och drar ihop dem så att hon tvingas ”krama om sig själv”. Kvinnan fortsätter sparka och träffar flera gånger den andra ambulanssjuksköterskan i magen.

Efter en stund lyckas de få ut kvinnan ur ambulansen. Annelie tar fram en penna för att kunna notera kvinnans identitet i journalhandlingen. Då märker hon att tummen på den högra handen inte fungerar. Men hon känner ingenting.

Undersöks på akuten

Efter att pojkvännen lovat att ta med sig flickvännen hem kör ambulanssjuksköterskorna vidare till ortopedakuten på sjukhuset i Mölndal. Där får Annelie sin tumme undersökt av en läkare. Den är inte bruten men en sena eller ett ledband har gått av och ledkapseln är trasig. Handen gipsas. Inom en vecka ska tummen opereras.

Därefter kör de vidare till kirurgakuten på Östra sjukhuset, där kollegan får  buken undersökt. Hon är dock oskadd. Annelie spekulerar lite över om det är för att kollegan är fotbollsspelare som hon tålde de hårda slagen i magen.

Annelie blev sjukskriven fram till slutet av november. Men redan efter 14 dagar var hon i gång och jobbade. Dock inte i ambulansen. Så länge gipset är kvar arbetar hon tillfälligt på en slutenvårdsavdelning inne på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag är inte en person som sjukskriver mig. Jag tycker man ska jobba, säger hon.

Händelsen är polisanmäld och en avvikelse är skriven. Men Annelie berättar att hon och kollegan i efterhand har tyckt att det hela mest kändes dråplig.

– Det var ju maximal otur att min tumme gick sönder, säger hon.

Men var ni aldrig rädda?

– Jo min kollega blev nog det. Hon hade aldrig varit med om en sådan här situation inne i ambulansen. Själv blev jag mest förbannad på kvinnan. Vi hade erbjudit henne ambulans i stället för att kalla på polis och så betedde hon sig på det där sättet, säger Annelie.

Innan hon blev sjuksköterska arbetade hon många år som skötare och undersköterska inom psykiatrin. Stökiga patienter är något hon säger sig vara van vid.

Utsatt för våld flera gånger

Under de fyra år som hon har arbetat inom ambulansen har hon råkat ut för flera allvarliga incidenser.

I juli i år fick hon ett knytnävsslag i ansiktet, utdelat av en drogpåverkad man. Hon har fortfarande kvar ett märke på vänster kindben.

För ett par år sedan var hon inne i en lägenhet och väckte en patient som hade tagit en överdos av bensodiazepiner. När mannen vaknade drog han upp en kniv som han hotade Annelie och hennes kolleger med.

– Den gången tryckte vi på överfallslarmet. Efter 20-25 minuter kom polisen, men då hade vi hunnit backa ut lägenheten utan att någon blev skadad, säger Annelie.

I Göteborg, liksom i Stockholm och Malmö, har knivskärningar och skottskador blivit allt vanligare på senare år.

– Hade jag jobbat i ett lugnare distrikt hade jag kanske reagerat på hot och våld på ett annat sätt än vad jag brukar göra. Men här, i centrala Göteborg, har det mer eller blivit vardag att man som ambulanssjuksköterska stöter på berusade, drogade och våldsamma människor i jobbet.

Efter den senaste händelsen har hon inte begärt av arbetsgivaren att få något psykologiskt stöd. Men hon berättar att hon både efter knivdramat och slagen mot huvudet i somras fick hjälp av företagshälsovården.

– Det hade jag stor nytta av. Jag fick prata med en psykolog för att komma igenom processen snabbare. Men efter båda händelserna var jag tillbaka på jobbet dagen efter. Det känns alltid bäst så, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida