Jokkmokk

Ambulanssjuksköterskor tar tillbaka uppsägningar

Ambulanssjuksköterskor tar tillbaka uppsägningar
När de två andra sjuksköterskorna på ambulansen i Jokkmokk tog tillbaka sin uppsägningar valde även Åsa Mattsson att göra det.

De specialistsjuksköterskor vid ambulansen i Jokkmokk som för en tid sedan sade upp sig på grund av missnöje med arbetstiderna har tagit tillbaka sina uppsägningar. Men än är tvisten inte löst.

– Vår arbetsgivare lyssnade inte på oss när vi bad om bättre arbetsscheman. Det enda vapen vi hade för att få arbetsgivaren till förhandlingsbordet var att säga upp oss, säger Åsa Mattsson, förtroendevald på arbetsplatsen och en av de tre specialistsjuksköterskor på ambulansen i Jokkmokk som tagit tillbaka sin uppsägning.

Läs också: Nästan alla sjuksköterskor lämnar ambulansen i Jokkmokk

Ytterligare två sjuksköterskor har sagt upp sig, men av andra skäl än missnöje med arbetstiderna. Med två nyrekryterade sjuksköterskor är bemanningen nu löst.

De lokala förhandlingarna om nya scheman för ambulanspersonalen i Jokkmokk, och Pajala, avslutades i oenighet.

Beredskapen ersätts med betald jourtid, vilket alla tycker är bra. Det man var oeniga om var veckoarbetstiden. Vårdförbundet ville få ned den med fyra timmar, precis som i Gällivare och Kiruna. Det sa arbetsgivaren nej till.

På måndag ska Vårdförbundet träffa arbetsgivaren igen, för centrala förhandlingar om veckoarbetstiden.

– Det var olyckligt att folk började ta tillbaka sina uppsägningar innan den centrala förhandlingen är avslutad. Då slogs vapnet ur händerna på oss. Men folk är rädda om sina jobb också. Så är det ju, säger Åsa Mattsson för att förklara varför även hon tog tillbaka sin uppsägning.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida