Arbetstider

Anestesiläkarna stödjer iva-sjuksköterskorna i Kristianstad

Anestesiläkarna stödjer iva-sjuksköterskorna i Kristianstad
Mer än hälften av intensivvårdssjuksköterskorna i Kristianstad har sagt upp sig. I eftermiddag ska ledningen försöka få dem att ta tillbaka sina uppsägningar efter att ha diskuterat hur en arbetstidsförkortning kan förbättra deras arbetsbörda. Arkivbild: Mostphotos

Anestesiläkarna på Centralsjukhuset i Kristianstad är mycket bekymrade över att drygt 60 procent av intensivvårdssjuksköterskorna har sagt upp sig. 

– Det känns bra att andra yrkesgrupper visar sitt stöd och ställer upp för varandra som ett team. Det är lovvärt att läkarna ställer sig bakom sjuksköterskornas krav på hälsosamma arbetstider och en god arbetsmiljö, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Som Vårdfokus berättade i förra veckan har mer än hälften av intensivvårdssjuksköterskorna vid Centralsjukhuset i Kristianstad sagt upp sig. Huvudorsaken är att de inte ges tillräckligt med tid för återhämtning sedan det lokala arbetstidsavtalet ensidigt sades upp av arbetagivaren för sex år sedan. Nu orkar de inte längre.

Ett brev som är undertecknat av 17 anestesiläkare har skickats till bland andra Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson, ledningen inom Skånevård Kryh – som sjukhuset i Kristianstad tillhör – verksamhetschefen på anestesikliniken i Kristianstad och Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam.

I brevet ger läkarna sjuksköterskorna sitt fulla stöd samtidigt som de förklarar att det med tanke på sjuksköterskornas tunga arbetsbelastning, stora ansvar och viktiga roll i iva-teamet tveklöst borde finnas utrymme för återhämtning i deras arbete.

Vårdförbundet inte inblandat

Brevet är även adresserat till Mats Runsten. Han poängterar dock att Vårdförbundet inte är inblandat i de massuppsägningar som gjorts av iva-sjuksköterskorna i Kristianstad, eftersom det skulle betraktas som en olovlig stridsåtgärd från fackets sida.

– Vi har naturligtvis haft kontakt med sjuksköterskorna, men de har inte bett oss om ett direkt stöd i den här frågan eftersom de är medvetna om att facket inte kan ställa sig bakom uppsägningarna, säger han.

I eftermiddag ska ledningen på sjukhuset i Kristianstad ha ett möte med intensivvårdssjuksköterskorna där de, enligt Kristianstadsbladet, ska prata igenom detaljerna i sjuksköterskornas förslag på bättre arbetstider. Om det mynnar ut i en lösning som alla kan acceptera återstår att se.

Vill se ett lokalt kollektivavtal

Mats Runsten förklarar att ingen från ledningen i Kristianstad eller Region Skåne har hört av sig till Vårdförbundet för att diskutera hur ett eventuellt nytt lokalt avtal skulle kunna se ut.

– Det bästa hade naturligtvis varit att vi fick till ett lokalt arbetstidsavtal som omfattar alla iva-sjuksköterkorna och därmed också de som nyanställs i framtiden. Ett alternativ är att arbetsgivaren skriver in en arbetstidsförkortning i var och ens anställningsavtal, men som vi ser det vore det bästa att få till ett avtal som gäller alla, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida