Arbetstider

Ännu en massuppsägning i sjukvården

Ännu en massuppsägning i sjukvården
Sjuksköterskorna på Centralsjukhuset i Kristianstad saknar tid för återhämtning. Arkivbild: Mostphotos

Över hälften av alla intensivvårdssjuksköterskor på Centralsjukhuset i Kristianstad har sagt upp sig. Brist på tid för återhämtning gör att de inte orkar längre.

30 mars 2016

Vårdkrisen i Skåne förvärras. 24 av omkring 40 intensivvårdssjuksköterskor på Centralsjukhuset Kristianstad har sagt upp sig. Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, är inte förvånad.

– Vi är inte inblandade i uppsägningarna. Det är egna initiativ som förbundet inte har någon insyn i, men med tanke på Region Skånes förslag till arbetstidslösning förvånar det mig inte. Jag är orolig för att det här kan komma att smitta, säger han.

Förvånad, eller överraskad, av uppsägningarna blev däremot Ytte Hjert, verksamhetschef på Centralsjukhusets anestesi- och intensivvårdsklinik.

– Det här är en allvarlig situation och vi måste snabbt hitta en lösning, säger hon.

Längre veckoarbetstid

Ledningen har under dagen haft ett möte med de 24 sjuksköterskorna, och enligt verksamhetschefen hölls det i positiv anda.

– Veckoarbetstiden har blivit längre sedan de lokala arbetstidsavtalen sades upp för sex år sedan, och vid mötet fick vi höra att sjuksköterskorna framför allt är missnöjda med att de saknar tid för återhämtning, säger Ytte Hjert.

Nu har de uppmanats att punkta ner sina klagomål, som sedan ska gås igenom av ledningen. I början av nästa vecka äger ett nytt möte rum, där även de sjuksköterskor som inte har sagt upp sig ska vara med. Ytte Hjert anser att de har en plan och känner sig förhoppningsfull.

– Jag hoppas på en fortsatt dialog, och även om vi inte kan förhandla med enskilda sjuksköterskor, som inte är en facklig motpart, har jag ett visst mandat som jag ska använda så långt jag kan, säger hon.

Ett omodernt förslag

Förhandlingar om nattarbetstiderna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten har pågått i många år. Det förslag som regionen nyligen presenterade för förbundets avdelning i Skåne är långt ifrån acceptabelt, anser Mats Runsten och säger att det bygger på avtalsskrivningar från 80-talet som är omoderna och illa anpassade till dagens vård.

– Vi kräver hälsosamma arbetstider och det förutsätter mer tid till återhämtning än vad arbetsgivarna erbjuder.

Hälsosamma arbetstider och bättre arbetsvillkor i övrigt är avgörande för att sjuksköterskor ska stanna i vården. Mats Runsten tycker att regionens njugga inställning är märklig – särskilt med tanke på att man i Skåne annonserar efter 500 sjuksköterskor.

– Det vi är ute efter är arbetstider som innebär att man orkar ett helt yrkesliv. Det tror jag att sjuksköterskorna i Kristianstad också vill ha, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida