Årets skolsköterska möter elevernas oro
Årets skolsköterska 2019 heter Ulrika Arvidsson. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med nyanlända elever i Lund. Den planerade prisutdelningen är däremot inställd och även till vardags präglas hennes yrkesliv just nu av covid-19.
Priset skulle firas när Riksföreningen för skolsköterskor har kongress i maj, men den sammankomsten har ställts in och utdelningen gjorts digitalt.
– Jag får gilla läget. Blombuketten får jag vara utan, men diplomet har jag fått. Jag känner mig väldigt hedrad, det är roligt att ens arbete uppmärksammas, säger Ulrika Arvidsson.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Projekt för nyanlända
Hon jobbar som skolsköterska på Nya östra skolan, F-6, och Östra strö skola, F-3, i Eslöv och har utsetts till årets skolsköterska med motiveringen att hon är en kunnig och pålitlig kollega som är omtyckt av elever. Dessutom har hon arbetat med en hälsoskola för nyanlända elever i Lund.
– Syftet är att öka elevernas kunskap om sitt eget mående och ge dem sätt att hantera det. Vi lär dem allt från vikten av att äta regelbundet till tips och strategier för att få en bättre sömn, säger Ulrika Arvidsson.
– Många som kommit ensamma har varit med om saker i sitt hemland och under flykten till Sverige. De har sömnproblem och mardrömmar och oroar sig mycket över både sin egen framtid och för släkten som är kvar i hemlandet.
Förklarar med bilder
Östra strö är en byskola där nästan alla har svensk bakgrund medan en stor majoritet av barnen på Nya östra har föräldrar med annat modersmål.
– Där har jag stor nytta av min erfarenhet och kunskaper från möten med nyanlända. Det är ett spännande och utmanande arbete. I mötet med föräldrar som talar ett annat språk använder jag ofta tolk, men vid spontanbesök där det inte finns någon sådan hjälp använder jag mycket bilder, jag har arbetat mig fram till ett bildstöd utifrån den erfarenheten jag har skaffat mig.
Balansera oron för covid-19
Den arbetsmässiga vardagen påverkas förstås också av coronaviruset just nu. Det märks i första hand på oron hos både elever, skolpersonal och föräldrar.
– En del elever har kommit med frågor, men det har faktiskt varit mest från personalen. När det gäller barnen så handlar det mycket om hur farligt viruset är och att man kan dö av det. Det har varit en hel del frågor om ytor och hur smittsamma de är, om det skulle kunna finnas smitta på ytor i skolan.
Hur ser du på din uppgift som skolsköterska i det här läget?
– Till viss del handlar den om att dämpa oro och balansera informationen som kommer, för det är ett sådant oerhört informationsflöde. Mellanstadieeleverna har ju mobiltelefoner och det skapas mycket hörsägen, någon berättar något och det förvrängs på vägen. Många tror att alla som får corona hamnar på sjukhus, bilderna de ser på nyheterna gör starkt avtryck.
”Skär inte ned i EMI”
Krisen har gjort att skolsköterskor i bland annat Sörmland flyttas till äldrevården för att stötta den, vilket Vårdförbundet kritiserat, men det är inte något som Ulrika Arvidsson och hennes kolleger i Eslöv ställts inför än så länge.
– Vi skulle kunna bli beordrade att gå in i äldrevården i kommunen, men där är vi inte nu. Vi fortsätter med vår planering och vårt arbete som vanligt just nu. Det är viktigt att fortsätta att till exempel vaccinera barnen och inte skära ned i EMI, den vanliga skolhälsan är viktig.