Norrbotten

Arga studenter kräver minst 27 000 i ingångslön

Arga studenter kräver minst 27 000 i ingångslön
Lovisa Hermansson tycker att nyexaminerade sjuksköterskor bör få minst 27 000 kronor i ingångslön. Foto: Privat

Nu hotar de blivande sjuksköterskorna att tacka nej till jobb inom landstinget i Norrbotten som bara erbjuder nyexaminerade 24 500.

– Den lön vi erbjuds nu är som att skratta oss rakt upp i ansiktet. Många av oss har arbetat som undersköterskor, men den kunskapen är tydligen inte värd någonting. Och någon individuell lönesättning är det definitivt inte tal om.

Det säger Lovisa Hermansson som är en av de cirka 60 sjuksköterskestudenter som till sommaren tar sin examen vid Luleå tekniska universitet. I ett öppet brev till politiker och tjänstemän i Norrbottens läns landsting kräver de minst 27 000 kronor i månaden som ingångslön.

Ingångslönen har sänkts

När Vårdfokus strax före sommaren 2015 granskade ingångslönerna i landets landsting och regioner toppade Norrbotten med en ingångslön på 25 000- 25 500 kronor. Men enligt Lovisa Hermansson har landstinget sedan dess sänkt ingångslönen till 24 500 kronor, vilket studenterna tycker är på tok för lite.

De gör en jämförelse med systemutvecklare vars utbildning är lika lång som sjuksköterskornas. Deras ingångslön ligger enligt studenterna på 28 000 kronor.

– Om landstinget inte lyssnar på oss kommer majoriteten av oss att tacka nej till jobb och i stället söka oss till bemanningsföretag, privata arbetsgivare eller kommunerna, säger hon.

”Vår erfarenhet värderas fel”

Hon berättar att många av studenterna tidigare har arbetat i vården som undersköterskor. Enligt den mall som HR-avdelningen tagit fram ger varje år som undersköterska i landstinget ett extra påslag på 100 kronor i månaden, undersköterskor som arbetat i kommun får 50 kronor och vårdbiträden 25.

– I klassen har vi en tjej som arbetat åtta år som undersköterska. När hon slutade låg hon på 24 000 kronor. Nu har hon efter tre års heltidsstudier på universitet och stora studielån blivit erbjuden en lön på 24 500 kronor plus 800 kronor för sina år som undersköterska. Trots studierna och det ökade ansvaret har hon alltså bara lyckats höja sin lön med 1 300 kronor. Det är inte okej, säger Lovisa Hermansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida