akademisk specialisttjänstgöring

Avtal om AST klart för skolsköterskor

Heby kommun inför akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor som vill utbilda sig till skolsköterska, barn- och ungdomssköterska eller distriktssköterska.

Heby i Uppland var första kommunen i landet som tecknade ett avtal med Vårdförbundet om AST, akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.

Nu har kommunen gått ett steg vidare. Barn- och ungdomsförvaltningen har tecknat ett eget avtal som innebär att sjuksköterskor kan specialistutbilda sig med full lön till bland annat skolsköterska. Det är något som Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker är väldigt roligt.

– För att vi ska nå en jämlik hälsa är det särskilt viktigt att barns och ungas psykiska ohälsa tas på allvar. De behöver hjälp och stöd på olika sätt av elevhälsan, som i sin tur måste få rätt förutsättningar, säger hon.

Avtalet med barn- och ungdomsförvaltningen i Heby är utformat helt i enlighet med Vårdförbundets AST-modell. Det innebär att den som specialistutbildar sig får full lön och övriga villkor enligt kollektivavtalet på arbetsplatsen.

I ett pressmeddelande säger Heby kommun att de ser ett stort behov av specialistsjuksköterskor inom skolhälsovården och att de är måna om att vara en attraktiv arbetsgivare i framtiden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida