Gatukonstnärens nya verk

Banksy hyllar sjuksköterskan som superhjälte

Banksy hyllar sjuksköterskan som superhjälte
En anställd på Southampton General Hospital betraktar Banksys verk Game Changer som hänger vid sjukhusets akutmottagning. Foto: AFP/TT Bild

Batman och Spiderman har hamnat i papperskorgen. Det finns en ny superhjälte i stan: Sjuksköterskan.

Det är andemeningen i konstnären Banksys nya verk med titeln Game Changer, som hängdes upp under hemlighetsfulla former i närheten av akutmottagningen på Southampton General Hospital i Storbritannien.

Målningen föreställer en pojke i förskoleåldern som leker med sin nya favorit – en sjuksköterskedocka iklädd munskydd, förkläde och mantel som han låter flyga högt, högt med armen utsträckt i en typisk superhjältegest.

Bredvid syns en papperskorg med två mer daterade leksaker, Batman och Spiderman.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Välgörenhetsauktion

Den folkskygge konstnären lämnade enligt BBC en lapp till sjukhusanställda med texten: ”Tack för allt ni gör. Jag hoppas det här lyser upp er tillvaro, även om den bara är svartvit.”

Målningen kommer att visas upp för allmänheten när restriktionerna kring covid-19 lättats och ska auktioneras ut för att samla in pengar till National Health Services välgörenhetsarbete.

Tills dess fyller den mer än väl sitt syfte med att stärka vårdpersonalen i deras arbete, enligt ett uttalande från sjukhuschefen Paula Head:

– Vår sjukhusfamilj är direkt påverkad och har under tragiska omständigheter förlorat mycket omtyckta och respekterade medlemmar av personalen med vänner. Att Banksy valt ut oss för att synliggöra den enastående insats som alla inom NHS står för är en stor ära.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida