vaccinering

Bäst skydd med tidig hpv-vaccination

Bäst skydd med tidig hpv-vaccination
Forskarnas slutsats är att vaccinet skyddar mot allvarliga förstadier till livmoderhalscancer. Arkivbild: Mostphotos

Före 17 års ålder ska hpv-vaccination ges för att man ska få det bästa skyddet mot cellförändringar. Det visar en stor registerstudie från Karolinska institutet och Folkhälsomyndigheten.

Forskarna har jämfört vaccinerade och ovaccinerade kvinnor när det gäller risken att få höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen som kan utvecklas till cancer.

De som fått hpv-vaccin hade lägre risk än de som inte vaccinerats. Men skyddet var starkare ju tidigare vaccinet getts.

  • De som vaccinerats före 17 års ålder hade 75 procent lägre risk att få höggradiga cellförändringar.
  • De som vaccinerats när de var 17-19 år hade en skyddseffekt på 46 procent.
  • De som vaccinerats när de var 20-29 år hade en skyddseffekt på 22 procent.

I studien ingår 1,4 miljoner flickor och unga kvinnor i åldrarna 13-29 år som var bosatta i Sverige under åren 2006-2013. Drygt 236 000 av dem hade vaccinerats.

Olika typer av hpv-virus

Det finns mer än hundra olika typer av hpv-virus och de flesta drabbas någon gång i livet. Minst tolv av typerna klassas som högriskvirus eftersom en infektion kan leda till cancer. Hpv-typerna 16 och 18 orsakar omkring 70 procent av all livmoderhalscancer och det är också dem som vaccinet skyddar mot.

Forskarna kommer att fortsätta studera effekterna av hpv-vaccination för att se effekterna på just antalet fall av livmoderhalscancer. De höggradiga cellförändringarna som studerats i denna studie kan utvecklas till cancer, men först om flera år kommer man att kunna se om antalet cancerfall har minskat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida