vaccination

Kraftig minskning av hpv-vaccinerade i Danmark

Kraftig minskning av hpv-vaccinerade i Danmark
Danmark hade 2014 en vaccinationstäckning på 49 procent. Under 2015 halverades det. I Sverige vaccinerades drygt 80 procent 2014. Arkivbild: TT

Förra årets debatt om risker med vaccinet ledde till att andelen flickor som vaccinerades bara blev hälften så många som året innan.

20 januari 2016

Endast en fjärdedel av de tolvåriga flickorna i Danmark vaccinerades mot hpv under 2015. Året innan vaccinerades hälften av flickorna. Det visar statistik från Statens seruminstitut.

En trolig förklaring är den debatt kring hpv-vaccinets säkerhet som fördes under året. Många påståenden och anmälningar om att kvinnor insjuknat i de ovanliga syndromen POTS och CRPS gjorde att föräldrar tvekade inför att låta sina flickor bli vaccinerade.

I november 2015 visade en säkerhetsgenomgång av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att det inte finns något samband mellan hpv-vaccinet och de två ovanliga sjukdomarna. Även Världshälsoorganisationen WHO har granskat säkerheten kring vaccinet och kommit till slutsatsen att det är säkert att använda.

– Vi kan hoppas att dessa rapporter kan bidra till att det kommer ett förnyat intresse för vaccinationsprogrammet, säger Palle Valentiner-Branth vid Statens seruminstitut i Danmark.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida