AST-liknande utbildning

Betald specialistutbildning krockar med verkligheten

Betald specialistutbildning krockar med verkligheten
Åsa Febbo kommer att läsa till distriktssköterska i Stockholm eftersom det inte erbjuds några halvtidsutbildningar på Mittuniversitetet.

Region Jämtland Härjedalen erbjuder sjuksköterskor en AST-liknande specialistutbildning på halvfart med full lön. Men Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund erbjuder endast heltidsstudier.

– Det är otroligt tråkigt. I nuläget måste jag i min roll som förtroendevald råda medlemmarna att söka sig till högskolor där det finns halvfartsutbildningar, säger Barbro Englesson, avdelningsordförande i Vårdförbundet Jämtland.

Hon berättar att man haft en dialog med universitetet i snart ett år, utan att någonting konkret hänt. De specialistutbildningar som erbjuds i höst när de första AST-liknande utbildningarna startar, är fortfarande på heltid.

– Det är högskolan som är problemet, inte arbetsgivaren. Vi är överens om att det finns en poäng med att läsa på halvfart. Då kan du varva kliniskt arbete med dina studier, vilket gör att du kan dra nytta av studierna i det kliniska arbetet och vice versa. Därför har vi i första hand, tillsammans med arbetsgivaren, försökt få universitetet att inrätta halvfartsutbildningar, säger hon.

En som kommit i kläm är Åsa Febbo som arbetar som sjuksköterska på hälsocentralen i Sveg.

– Jag har länge önskat att bli distriktssköterska men har inte haft råd. Så när jag blev erbjuden att få gå utbildningen med full lön blev jag jätteglad. Dessutom är jag inte bunden av att arbeta kvar på hälsocentralen, även om det är det jag vill, säger hon.

Rätt snart upptäckte hon att det skulle vara omöjligt att studera i Östersund eller Sundsvall, dit hon skulle kunna ta sig till och från på en och samma dag. Till Östersund är det 14 mil och till Sundsvall 18 mil.

Närmsta utbildning som erbjöds på halvfart var på Karolinska institutet i Stockholm, dit det är mer än dubbelt så långt, 45 mil från Sveg.

– Det gjorde att jag tvekade. Visserligen ges utbildningen på distans men vissa dagar måste man vara på plats. Jag måste åka dagen innan och kanske sova på hotell, vilket innebär merkostnader. Det tar minst fem timmar med tåg, enkel resa.

Ändå bestämde Åsa Febbo sig för att gå utbildningen i Stockholm, som startar om bara ett par veckor.

– Jag ser fram mot det. Det ska bli jättekul.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida