Polisanmälan

Chef på rättspsyk anklagas för att hota personal

Chef på rättspsyk anklagas för att hota personal
Två anställda på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har polisanmält sin chef för olaga hot och ofredande.

Personal på rättspsykiatriska kliniken i Växjö som vägrat bära arbetskläder har polisanmält en nära chef som under en längre tid ska ha hotat och trakasserat dem.

14 september 2018

I våras berättade Vårdfokus om hur delar av personalen vid rättspsykiatriska kliniken vägrade följa ledningens beslut att alla i personalen ska bära arbetskläder.

En av dem som protesterade var sjuksköterskan Johanna Högberg som tillsammans med skötaren Jamal Bild några dagar tidigare hade berättat om konflikten i en artikel i Smålandsposten.

Båda har nu polisanmält en av sina närmsta chefer. Efter publiceringen av artikeln har de känt sig trakasserade och hotade på olika sätt av sin chef. 

Läs också: Personal på rättspsyk i Växjö vägrar bära arbetskläder

Har varnats för att prata med media

– Ända sedan jag var med i tidningen har min chef kallat mig till möten, hittat på massa olika saker som att jag skulle vara olämplig på jobbet, oprofessionell och att jag gör otillåtna byten, säger Johanna Högberg till Smålandsposten.

Enligt båda ska chefen ha varnat dem för att prata med medierna igen.

– Han rör sig för nära, går hotfullt, viskar saker i örat och säger ”ni har ingen chans” och ”det kommer att få konsekvenser för er”, säger Johanna Högberg i artikeln.

Är sjukskrivna

I torsdags fick de nog och lämnade in en polisanmälan mot chefen, för olaga hot och ofredande. Båda är nu sjukskrivna.

Smålandsposten har sökt men inte lyckats få kontakt med den anmälda chefen. Biträdande verksamhetschefen och sjuksköterskan David Wirdelöv säger dock till tidningen att han har orubbat förtroende för avdelningscheferna på kliniken.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida