danska strejken

Danska regeringen stoppar sjuksköterskornas strejk

Danska regeringen stoppar sjuksköterskornas strejk
Ordförande för Dansk Sygeplejråd, Grete Christensen. Foto: Claus Bech/DSR.

I dag lägger den danska regeringen fram ett lagförslag som omedelbart stoppar sjuksköterskestrejken. Grete Christensen, ordförande för det danska sjuksköterskefacket, är upprörd.

‒ Man kan bara bli arg över regeringens beslut. De har varken givit oss ett lönelöfte nu eller löfte om pengar till att åtgärda eftersläpningen av våra löner, säger Grete Christensen i ett pressmeddelande.

Den danska sjuksköterskestrejken har pågått i tio veckor. Strejken har utvidgats successivt och omfattar nu närmare 6 000 sjuksköterskor. Mer än 35 000 operationer har skjutits upp och enligt den danska hälsoministern har konflikten fått konsekvenser som det kan ta uppemot tio år att komma till rätta med.

‒ Konsekvenserna av strejken är nu så allvarliga för hälso- och sjukvården att det krävs ett ingripande. Regeringen har haft möte med parterna i konflikten där vi fick klart för oss att ingen av dem kan se att de är nära en lösning. Därför ser regeringen ingen annan utväg än att be Folketinget om ett lagingripande, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard i ett pressmeddelande.

Ett lagingripande kräver stöd från tre fjärdedelar av Folketingets ledamöter. Enligt nyhetsbyrån Ritzau har regeringen försäkrat sig om stöd från tillräckligt många partier för att få igenom det. Ärendet behandlas i Folketinget i dag och om det går igenom kan strejken vara slut redan på lördag.

Medlingsförslaget ska gälla

Lagingripandet innebär att regeringen bestämmer att medlingsförslaget, som sjuksköterskorna sade nej till i början av sommaren, ska gälla. Det betyder att sjuksköterskorna får samma löneökningar som den övriga offentliga sektorn, 5,52 procent på tre år.

Dansk Sygeplejeråds ordförande Grete Christensen säger att hon är allvarligt bekymrad för sjukvården i framtiden med det här beslutet.

‒ Vi kan se att vi får erkännande från befolkningen för vårt arbete, men det avspeglar sig över huvud taget inte i politikernas handlingar.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida