Lön & avtal

Direktdialog med politiker gav efterlängtat lönetillskott

Direktdialog med politiker gav efterlängtat lönetillskott
Tora Elfversson Dahlström är ordförande för Vårdförbundet i Kalmar. Foto Ulf Huett

Personliga möten mellan Vårdförbundets medlemmar och politiker i Kalmar ser ut att ha gett resultat — nu skjuter regionen till 20 miljoner till årets löneöversyn. ”Det är precis vad vi behöver för att få till en lönekarriär”, säger Tora Elfversson Dahlström, Vårdförbundets ordförande i Kalmar.

28 januari 2020

Det har gått knappt två veckor sedan ett hundratal medlemmar i Vårdförbundet tog sig till regionhuset i Kalmar för att manifestera sitt missnöje med en av de sämsta lönerevisionerna på länge. Förväntningarna på förra årets avtal hade varit stora, och  medlemmarna var besvikna över att arbetsgivaren inte kunnat leverera satsningar på särskilt yrkesskickliga. Nu ville de träffa politiker för att öga mot öga få berätta att de inte kände sig sedda och värderade.

Läs mer: De kräver en rejäl lönesatsning

Initiativet kom från två förtroendevalda sjuksköterskor, Jenny Salebäck och Jenny Augustsson. I anslutning till manifestationen organiserade de tillsammans med Vårdförbundet dialogmöten mellan medlemmar och politiker.

I det direkta mötet med medlemmarna var det svårt för politikerna att värja sig, konstaterar Tora Elfversson Dahlström, Vårdförbundets ordförande i Kalmar, som också var med under samtalen.

– Att få prata med en biomedicinsk analytiker som tjänar 30 000 kronor i månaden efter 24 år i yrket berörde regionpolitikerna, det märkte jag.

Fem regeringsmiljarder

Drygt tio dagar efter mötet kom besked från Region Kalmar om att den nu lägger 20 miljoner kronor extra till årets löneöversyn. Pengarna kommer från de fem miljarder som regeringen ger till välfärdssatsningar i vårbudgeten. Även om summan inte är fastställd ännu räknar regionen med att den ska få ungefär 35 miljoner extra.

– Det är precis vad vi behöver – om vi ska få till vårt nya avtal med lönekarriär och satsningar på särskilt yrkesskickliga måste vi få ett extra tillskott. Det ska inte tas från den vanliga lönevisionen som Region Kalmar gjorde förra året, säger Tora Elfversson Dahlström.

Att initiativet till dialogen med politikerna kom från två yrkesverksamma var avgörande för framgången, menar hon.

– Politikerna är vana att lyssna på oss centralt, men det blir annorlunda att få prata med dem som upplever och känner sakerna själva. Det personliga mötet är jätteviktigt, då kan de inte vifta bort det.

Har lyssnat

Personalutskottets ordförande Mattias Adolfsson (S) bekräftar för Vårdfokus att satsningen på 20 miljoner kronor går utöver de 10 miljoner som regionen redan tidigare skjutit till.

– Detta är ett steg på vägen mot jämlika löner. Vi behöver också fortsätta att öka vår attraktivitet och stärka vårt varumärke som region. Vi har lyssnat på både fackliga förtroendevalda och medarbetare i vården och lönevillkoren är en viktig del av att både behålla kompetent personal men också för arbetet med nyrekrytering, skriver Mattias Adolfsson i ett mejlsvar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida