Brott i vården

Döms till fängelse för att ha försummat patienter

Döms till fängelse för att ha försummat patienter
Att medvetet försumma patienter - wilful neglect - har genom en lagändring 2015 gjorts till en straffbar handling i Storbritannien. Arkivbild: Mostphotos

Tre sjuksköterskor vid ett sjukhus i Wales har erkänt att de i stället för att mäta blodsockret på patienterna hittat på egna värden som de sedan skrev in i journalerna.

15 december 2015

Alla tre arbetade på en specialistavdelning för patienter med stroke vid Princess of Wales Hospital i Brigend.

På flera av patienterna skulle blodsockret mätas minst en gång varannan timme. Men för att spara tid hittade sjuksköterskorna helt enkelt på egna värden.

Kände sig stressade på jobbet

Under rättegången förklarade advokaten till en av sjuksköterskorna att hennes klient hade varit olycklig och stressad men att hon i övrigt inte kunde förklara sitt handlande. Även de två andra skyllde på att de hade känt sig stressade och pressade på jobbet.

Händelserna ska ha inträffat under 2012 och 2013. Ingen av patienterna skadades. Men på sjukhuset utreds fortfarande om fler sjuksköterskor kan ha gjort något liknande. För tillfället är därför ytterligare tolv sjuksköterskor avstängda från sina jobb.

– Ni misslyckades inte med att göra ert jobb utan ni misslyckades med att vara medkännande och humanitära, sade domaren Tom Crowther till de åtalade, enligt BBC.

 Straffbart försumma patienter

Även anhöriga kom till tals under rättegången. En dotter till en av patienterna förklarade att händelserna lett till att hon inte längre litade på vårdpersonal.

Två av sjuksköterskorna dömdes till åtta respektive fyra månaders fängelse. Den tredje dömdes till tolv månaders samhällstjänst.

De dömdes för ”wilful neglect” – som i och med en lagändring 2015 gjorts till en straffbar handling i Storbritannien och som innebär att medvetet försumma eller vanvårda patienter.

Lagändringen tillkom efter den omtalade ”Francis report” som utredde skandalen vid Staffordsjukhuset som Vårdfokus skrivit om tidigare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida