Katrineholms kommun

Elisabeth räknar med ett rejält lönepåslag

Elisabeth räknar med ett rejält lönepåslag
Elisabeth Björnlund Vesa är distriktsköterska i Katrineholms kommuns hemsjukvård.

Från april månad räknar distriktssköterskan Elisabeth Björnlund Vesa i Katrineholm kallt med att hennes lön höjs till nära 40 000 kronor i månaden. Liksom många andra välkomnar hon kommunledningens besked att kraftigt höja sjuksköterskornas löner.

– Jag blev jätteglad när jag fick höra politikernas löfte. Äntligen får vi lite uppskattning för det vi gör, säger Elisabeth Björnlund Vesa.

Hon är en av cirka 50 sjuksköterskor som arbetar i Katrineholms kommun och som i går nåddes av kommunledningens besked att deras löner från den 1 april i år ska höjas med i genomsnitt 4 000 kronor mer i månaden. Det gäller för allmänsjuksköterskorna, distriktssköterskorna och skolsköterskorna och är utöver den vanliga lönerevisionen.

28 år i kommunen

Lönerna sätts individuellt, vilket innebär att några kommer att få ett större påslag, andra mindre. Men Elisabeth Björnlund Vesa är rätt övertygad om att hon själv kommer att få minst 4 000 extra i månaden. Hon har arbetat 18 år som undersköterska i Katrineholms kommun och 10 år som sjuksköterska och distriktssköterska.

– Det är sagt att distriktssköterskorna ska prioriteras. Det måste löna sig att ha gått en specialistutbildning. Dessutom är det ett krav att vi som arbetar i hemsjukvården ska vara distriktssköterskor. Därför tror jag inte att jag kommer få mindre än 4 000, säger Elisabeth Björnlund.

Månadslönerna för sjuksköterskorna i Katrineholm är inte låga i förhållande till hur det ser ut i landets övriga kommuner. Så här såg medianinkomsterna ut för Katrineholms sjuksköterskor2016:

  • Allmänsjuksköterskor: 30 750 kronor. Det är 50 kronor mindre än medianlönen för landets allmänsjuksköterskor i den kommunala sektorn.
  • Skolsköterskor: 34 250 kronor i månaden. Det är 565 kronor mer än landets övriga skolsköterskor.
  • Distriktssköterskor 35 650 kronor i månaden, vilket är 2 050 kronor mer än medianlönen för distriktssköterskor i Sveriges kommuner.

Elisabeth Björnlund Vesa tjänar exakt som medianlönen för distriktssköterskorna i Katrineholm. Hennes lön är 35 650 kronor i månaden. Om hon får 4 000 till blir hennes månadslön 39 650.

Ett skäl att stanna i kommunen

– Det tycker jag självklart är bra, eftersom jag läst vidare. Med en sådan lön kommer jag att känna mig nöjd, säger hon.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) syftar lönesatsningen till att behålla och nyrekrytera personal inom kommunen. Det tror Elisabeth Björnlund Vesa att de kommer att lyckas med.

Hon berättar att hon själv har blivit uppringd av en vårdcentral som var villig att erbjuda henne högre lön om hon började jobba hos dem. Hon har flera kolleger som erbjudits upp till 5 000 kronor i lönepåslag för att börja arbeta i någon av grannkommunerna.

– Det här är verkligen ett skäl att stanna kvar. Jag tror att de här pengarna blir avgörande för flera av dem som är på gränsen att byta arbetsgivare, säger Elisabeth Björnlund Vesa.

Med medianlön menas att det är lika många som tjänar mer och lika många som tjänar mindre än den lön som anges. Det är ett mått som brukar användas till lönestatistik. Medianlönen för hela landet bygger på statistik från Vårdförbundets egna medlemmar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida