Södermanland

Sjuksköterskorna i Katrineholm får 4 000 mer i månaden

Sjuksköterskorna i Katrineholm får 4 000 mer i månaden
Sjuksköterskorna i Katrineholms kommun får inom kort ett rejält lönepåslag, utöver lönerevisionen. Arkivbild : Mostphotos

Från och med 1 april i år höjs lönerna för sjuksköterskorna i Katrineholms kommun med i genomsnitt 4 000 kronor i månaden. Enligt kommunledningen görs det för att kunna konkurrera med andra arbetsgivare.

– Jag tycker att det är jättebra. Det visar att man har insett att om man vill behålla våra kunskaper och erfarenheter så måste vi få bättre betalt. För att bli konkurrenskraftig gentemot närliggande kommuner, men även landstinget, är det här ett måste, säger Ywonne Byström som är förtroendevald för Vårdförbundet i kommunen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) syftar lönesatsningen till att behålla och nyrekrytera personal inom kommunen.

Tio miljoner kronor avsätts till att ge sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter bättre löner, men även lärare, förskolelärare, fritidspedagoger och studie- och yrkesvägledare.

Största satsningen någonsin

Enligt Göran Dahlström är det den största politiska lönesatsningen som någonsin gjorts i Katrineholms kommun.

De cirka 50 sjuksköterskor och distriktssköterskor som arbetar i kommunen kommer att få ett genomsnittligt lönelyft på 4 000 kronor i månaden, utöver den ordinarie lönerevisionen.

Lönerna sätts individuellt vilket innebär att en del kommer att få större påslag, andra mindre.

Inga avtal skrivna

De fackliga organisationerna har inte varit direkt inblandade i lönesatsningen utan det är den politiska kommunledningen som ensidigt tagit beslutet. Något avtal finns alltså inte. Enligt Ywonne Byström kommer det inte heller att skrivas in i de enskilda sjuksköterskornas anställningsavtal.

Men att arbetsgivaren plötsligt skulle dra tillbaka pengarna håller hon inte för troligt med tanke på hur svårt det är att rekrytera och behålla sjuksköterskor.

Hur mycket sjuksköterskorna i genomsnitt tjänar i kommunen kan  Ywonne Byström inte säga på rak arm. Däremot vet hon att många sjuksköterskor slutat för att de erbjudits bättre löner hos andra arbetsgivare, bland annat i närliggande kommuner men även hos landstinget.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida