Allmäntjänstgöring

Östergötland satsar på fler rörliga sjuksköterskor

Östergötland satsar på fler rörliga sjuksköterskor
Olivia Pettersson hade hört talas om Elsa-satsningen av de som redan gått ut utbildningen. De var nöjda och trivdes, så hon bestämde sig tidigt för att också söka sig dit efter examen.

Olivia Pettersson vill pröva på olika inriktningar inom sjukvården. Hon börjar på en kirurgiavdelning och ska senare söka sig till medicin. Med samma fasta anställning i botten.

De kallas för Elsa-sjuksköterskor, de som arbetar på enheten för legitimerade sjuksköterskor i allmäntjänstgöring, i Östergötland. De har en fast anställning, men inte en fast arbetsplats och flyttar runt halvårsvis till olika avdelningar på lasarettet i Motala och universitetssjukhuset i Linköping.

Verksamheten skiljer sig från traineeprogram i andra landsting och regioner genom att det inte är en begränsad period utan en fast, men ändå rörlig, anställning. Sjuksköterskorna går in på vikariat på olika avdelningar, med samma villkor som de andra medarbetarna i verksamheten. På varje avdelning har de en mentor att rådfråga.

Börjar med planerad kirurgi

– Jag sökte mig till Elsa-gruppen direkt efter utbildningen för att jag ville få bredden. Jag vill prova på olika verksamheter och inte låsa mig, säger Olivia Pettersson, som tog examen som sjuksköterska i början av året.

Hon jobbar nu på en kirurgiavdelning för planerade bukoperationer på universitetssjukhuset i Linköping.

– Det känns skönt att börja där vi inte tar emot de som behöver opereras akut. Det var mitt önskemål att börja här. Jag hade samma slags inskolning som andra nya sjuksköterskor, säger Olivia Pettersson.

I dag finns cirka 40 Elsa-sjuksköterskor på lasarettet i Motala och universitetssjukhuset i Linköping. Kompetensen från olika specialiteter gör sjuksköterskorna efterfrågade och nu kommer därför verksamheten att utökas.

Lockar sjuksköterskor

Förutom att Elsa-verksamheten har lett till bred kompetens och gjort det lättare att locka sjuksköterskor utifrån har sjukhusen fått andra vinster.

– Det har gett ett bättre samarbete mellan klinikerna. Förståelsen för andra kliniker ökar när man själv har arbetat där och det leder i sin tur till en smidigare vårdkedja för patienterna, säger Lena Holmertz, verksamhetschef för Elsa på sjukhusen.

Får ett nätverk

Olivia Pettersson tycker att hon börjar få kontakter på flera avdelningar genom sitt nätverk inom Elsa-gruppen.

– Vi ses på en föreläsning en gång i månaden. Då kan man passa på att höra sig för om hur det är att jobba på deras avdelningar. Sedan kanske man blir sugen på att arbeta där under nästa block.

Elsa-sjuksköterskorna får förutom ordinarie lön 300 kronor mer i månaden per block under de fyra första blocken.

Elsa-sjuksköterskor

Tanken med ELSA, som startade på Lasarettet i Motala 1998 är att erbjuda en individuellt anpassad allmäntjänstgöring.

Sjuksköterskorna arbetar sex månader på varje ställe.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida