ASIH i Skåne

Facklig strid slutade med att de fick behålla sitt avtal

Facklig strid slutade med att de fick behålla sitt avtal
Louise Persson blev fackligt aktiv i Vårdförbundet när arbetsgivaren hotade att försämra arbetstiderna för dem som arbetar inom ASIH i Helsingborg och Ängelholm.

Sjuksköterskorna inom ASIH i Helsingborg och Ängelholm får trots allt behålla det förmånliga avtal som de haft sedan 2005. I höstas sa arbetsgivaren tvärt nej. Efter starka påtryckningar från Vårdförbundet har medarbetarna nu fått rätt.

– Vi är väldigt glada över att få behålla det vi har. Det trodde vi inte för bara några månader sen, säger sjuksköterskan Louise Persson som är förtroendevald för Vårdförbundet inom ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, i Helsingborg.

För att klara nattbemanningen införde arbetsgivaren 2005 ett schema som innebar att de som jobbade åtminstone ett par nätter under en femveckorsperiod endast behövde arbeta 34 timmar och 20 minuter i veckan.

Några hade fått det inskrivet i anställningsavtalet, men för de allra flesta gällde bara en muntlig överenskommelse.

Kom som en chock

– Det kom som en stor chock när vi fick reda på att det inte fanns något skriftligt reglerat, sa Louise Persson i en tidigare intervju med Vårdfokus.

I höstas meddelade arbetsgivaren att avtalet inte längre skulle gälla. Alla skulle bli tvungna att arbeta i enlighet med det nattaval som Vårdförbundet och Region Skåne kom överens om i december 2016.

Eftersom de flesta inte arbetar så många nätter skulle de inte omfattas av den kortare arbetstiden i det nya nattavtalet utan tvingas öka sin veckoarbetstid till 38 timmar och 15 minuter. Det skulle innebära 20 timmar mer per femveckorsperiod.

Sagt upp sig

Arbetsgivaren var tydlig. Det var det regionala avtalet som gällde, inget annat. Flera anställda sa upp sig på grund av arbetsgivarens hårdnackade inställning.

I dag låter det annorlunda.

– För den stora majoriteten av medarbetarna hade arbetsgivaren vid anställningstillfället gjort klart att det var den förkortade arbetstiden som gällde. Vi har utgått från vad som är arbetsrättsligt möjligt.

Det säger Region Skånes chefsförhandlare Jan Lundin som förklaring till att man efter flera förhandlingar med Vårdförbundet i Skåne nu kommit överens om en annan modell än den arbetsgivaren först hade bestämt skulle gälla.

Enligt det nya avtalet får de som var anställda före den 1 mars i år även fortsättningsvis en arbetsvecka på 34 timmar och 20 minuter.

Alla medarbetare har också fått ett erbjudande om att gå upp i arbetstid, till 38 timmar och 15 minuter. De får då ett månatligt lönepåslag på 2 000 kronor. Från början erbjöds de 300 kronor.

För nyanställda gäller full tid i enlighet med det regionala avtalet.

Blev medlem igen

I början av den här processen vände många sin ilska mot Vårdförbundet som de menade borde ha känt till det muntliga avtalet. Flera sa upp sitt medlemskap.

Jonas Kempe vid ASIH i Ängelholm var en av de sjuksköterskor som riktade sin ilska mot Vårdförbundet och begärde utträde.

– Men när jag såg vad Vårdförbundet gjorde gick jag med igen. De har gjort ett jättearbete, säger Jonas Kempe i dag.

Fram till nu har han arbetat två nätter per femveckorsperiod. Nu funderar han på att i stället slopa nätterna helt, gå upp i tid och i stället höja sin lön med ett par tusen i månaden.

Louise Persson tror dock att de flesta kommer att fortsätta som tidigare.

– Det viktigaste var att få behålla den reducerade veckoarbetstiden som ger oss möjlighet till ordentligt med återhämtning. Det får vi nu, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida