sjuksköterskebrist

Falun tvingas skjuta upp planerade operationer

På kirurgkliniken i Falun har en långvarig situation med stängda vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist lett till en väldigt hög arbetsbelastning. Nu tas beslutet att ställa in planerade operationer.

– Vi har lyssnat på personalen. Vi behövde ta ett krafttag och få in luft i organisationen efter en längre period där vi haft väldigt hög arbetsbelastning. Därför skjuter vi på de planerade operationerna under en tvåveckorsperiod, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef vid kirurgkliniken.

Totalt är 24 av 74 vårdplatser stängda på grund av bemanningsproblem. I dagsläget saknas det tio sjuksköterskor på kirurgen i Falun.

– Det här är såklart väldigt olyckligt för patienterna. Det leder till längre väntetider. Patienterna har fått eller kommer att få besked om sina nya tider så snart det är möjligt, säger Ulrika Bergvall.

För att lösa den akuta situationen kommer ett internerbjudande att gå ut till sjuksköterskor att under tre månader byta arbetsuppgifter, för att på så sätt kunna stärka upp bemanningen på kirurgkliniken.

Vårdfokus berättade i förra veckan om att planerade operationer ställs in på Västmanlands sjukhus i Västerås. Där handlar det om brist på narkossjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida