löner

Fler får del av lönesatsningen i Sörmland

Fler får del av lönesatsningen i Sörmland
Satsningen är individuell och syftet är att öka lönespridningen bland sjuksköterskorna. Arkivbild: Mostphotos

Den omdiskuterade lönesatsningen utökas och ska nu gälla alla erfarna sjuksköterskor med oregelbunden arbetstid som jobbar i dygnet-runt-verksamhet.

Ända sedan landstinget i Sörmland och Vårdförbundet kom överens om en särskild lönesatsning för sjuksköterskor inom vissa verksamheter har frågan debatterats hett och båda parter har fått skarp kritik, främst för att den bara gällde vissa verksamheter.

Nu har landstinget fattat beslut om att bygga ut satsningen till att gälla alla sjuksköterskor som arbetar oregelbundna tider inom dygnet-runt-verksamhet.

Det handlar om i snitt 3 500 kronor, men pengarna ska fördelas individuellt vilket innebär att en del kan få mer och andra mindre. Målet är att öka lönespridningen, poängterar landstinget i ett pressmeddelande.

– Beslutet är en komplettering till den tidigare satsningen. Förutom att underlätta personalförsörjningen syftar det till att minska behovet av bemanningsföretag och ge oss bättre möjlighet att erbjuda sjukvård i egen regi som vi annars skickar utanför länet säger Jörgen Striem, biträdande landstingsdirektör.

Lönesatsningen…

…riktar sig till sjuksköterskor, barnmorskor samt specialistsjuksköterskor inom somatik och psykiatri med legitimationsår som sjuksköterska 2013 eller tidigare.

En särskild kartläggning av löneläget ska göras för samtliga grupper inom hälso- och sjukvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida