Förlossningsvård

Skärpta regler för foto på sjukhus

Skärpta regler för foto på sjukhus
Region Jönköping och Västmanlands läns landsting kräver nu att patienter och anhöriga frågar innan fotografering eller filmning på sjukhusen. Bild: Mostphotos

Flera barnmorskor har hängts ut med namn och bild på sociala medier när föräldrar inte varit nöjda. Nu skärper flera landsting reglerna för fotografering och filmning.

Personalen har upptäckt mobiltelefoner som står uppställda och filmar hela förlossningen och en del föräldrar har med sig en professionell fotograf till förlossningen. Nu inför Region Jönköping och Västmanlands läns landsting förbud mot att fotografera och filma på sjukhusen, om man inte frågar först, enligt Sveriges Radio.

Att fotografera födslar är inget nytt, men att dokumentera hela förloppet och sprida det på bloggar, hemsidor och sociala medier har blivit allt vanligare. I Jönköping beskrivs situationen som ett arbetsmiljöproblem av barnmorskor och annan vårdpersonal.

Personal på bilderna

– Ibland kommer personal med på bilderna och det kanske man inte riktigt vill, säger barnmorskorna Jill Andersson och Madeleine Bruce på länssjukshuset Ryhov i Jönköping.

Några föräldrar har haft med en professionell fotograf in på förlossningen.

– De hade inte kollat upp något tillstånd innan så det var flera kollegor som sa ifrån att de inte ville vara med. Det känns utlämnande, man blir obekväm i situationen och att man inte kan vara sig själv riktigt, säger Jill Andersson, till Sveriges Radio Jönköping.

Enkät till landstingen

Enligt en enkät som ungefär hälften av alla landsting och regioner svarat på upplevs samma problem på flera håll. Härjedalen och Gotland har också haft diskussioner.

I Jönköping går de nya riktlinjerna ut under våren, där patienter och anhöriga först måste fråga om de själva eller en professionell fotograf får fotografera. Skärpningen välkomnas av barnmorskorna, även om vissa vill se ett förbud.

– Totalförbud är ju det bästa så vet alla vad som gäller, säger Jill Andersson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida