Akademisk specialistutbildning

Full lön bara för de som specialistutbildar sig på halvfart

Sjuksköterskor i Region Skåne som studerar till specialistsjuksköterska på halvfart får full lön. De som väljer att läsa på heltid får bara 19 000 kronor. De går dessutom miste om förmånerna i kollektivavtalet.

5 december 2017

Får du en utbildningsanställning, det som Vårdförbundet kallar akademisk specialisttjänstgöring, AST, är det som vilken anställning som helst. Exempelvis har du samma semesterförmåner som alla andra anställda. Dessutom står arbetsgivaren för en del av kostnaderna för kurslitteraturen.

75 utbildningsanställningar

Den rödgröna majoriteten i Region Skåne föreslår att antalet utbildningsanställningar för dem som vill studera till specialistsjuksköterska ska öka med 45 procent, till totalt 75 platser nästa år.

Samtidigt förslår man att 100 sjuksköterskor ska kunna studera till specialistsjuksköterskor på helfart 2018. Men de får ingen utbildningsanställning och inte heller full lön under tiden. I stället får de en ersättning på 19 000 kronor i månaden.

Vill ha samma villkor

– Vi är väldigt glada över att vi tillsammans med regionen lyckats få till ett avtal om utbildningsanställningar. Men vi tycker samtidigt att alla specialistutbildningar borde konverteras till utbildningsanställningar, säger förbundsombudsmannen Tobias Bergin vid Vårdförbundet i Skåne.

Han anser att arbetsgivaren borde trycka på mer för att få universitet och högskolor att förstå hur viktigt det är att fler medlemmar ska kunna specialistutbilda sig på halvfart och att det vore bra om Vårdförbundet deltog i den dialogen.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida