hot och våld

Fyra skadades i knivdåd på psykosmottagning

Återigen har ett allvarligt dåd inträffat inom psykiatrin i Göteborg. "En fruktansvärd händelse" säger Vårdförbundets huvudskyddsombud.

– Min första tanke var att det här måste vara det värsta som hänt i Sahlgrenskas psykiatri på många år, säger Matilda Eriksson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet när det gäller psykiatrin inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Än är det för tidigt att uttala sig om orsaker och åtgärder, anser Matilda Eriksson, men den senaste tidens ökning av hot och våld måste tas på allvar.

– Vi har ett stort arbete framför oss när det gäller det upptrappade läget inom psykiatrin i Göteborg.

Sköts av polis

Det var i lördags som en patient attackerade både personal och andra patienter på en psykosmottagning i Göteborg.

När polis kom till platsen var mannen fortfarande beväpnad med kniv och polisen såg sig tvingad att skjuta mot mannen för att kunna avväpna honom.

Fyra personer fördes till sjukhus: gärningsmannen, en anställd och två patienter. Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst fick en kvinna i 30-årsåldern lämna sjukhuset i går. För en man i 45-årsåldern är tillståndet allvarligt men stabilt och för de övriga två är tillståndet stabilt.

Stängde mottagningen

På den psykiatriska mottagningen, som tillhör Sahlgrenska, bedrivs öppenvård samt slutenvård med sju vårdplatser och det var där händelsen inträffade. Efter dådet stängdes psykosmottagningen. Patienter och personal har fått flytta över till andra mottagningar inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, fanns två anställda på plats när knivdådet inträffade.

– Det är den bemanning som ska vara under kvällar och helger, det var inte någon neddragning på grund av julen, säger Joakim Kenndal.

Matilda Eriksson håller med om att i det här fallet verkar det inte ha handlat om underbemanning eller oerfaren personal. Däremot anser hon att bemanningen och säkerheten inom psykiatrin i Göteborgsområdet är en viktig fråga för Vårdförbundet att driva på ett övergripande plan.

Informationsmöte i dag

Alla anställda kontaktades under helgen och har i dag deltagit i ett möte där de fått information om händelsen och vad som kommer att ske nu. För de som vill finns hjälp i form av psykologsamtal och krisstödsgrupp.

– Mottagningen kommer att vara stängd åtminstone till mitten av januari eftersom det pågår en polisutredning på platsen. Vi kommer också att göra en egen händelseanalys och en lex Maria-anmälan, säger Joakim Kenndal.

Finns det anledning att se över säkerheten efter det här?

– Det gör det ju alltid. Vi har sett en ökning av hot och våld inom psykiatrin under senare tid och det är något som vi behöver titta närmare på.

Flera allvarliga händelser i Göteborg

Vårdfokus skrev tidigare i december om att väktare har satts in dygnet runt vid flera psykiatriska akutmottagningar i Göteborg för att skydda personalen från sparkar, slag, bett, kniv- och dödshot. Detta efter en höst med ovanligt många allvarliga tillbud.

– Att sätta in väktare är ett sätt av många i våra försök att återfå kontrollen över arbetsmiljön. Personalen mår väldigt dåligt. Många har sömnproblem och känner olust inför att gå till arbetet. Uppsägningarna har ökat och flera har begärt att få bli omplacerade, berättade Stefan Lund, sjuksköterska och enhetschef på psykakuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra, för Vårdfokus.

Ökning av våldet

Av tolv allvarliga händelser under hösten har tre anmälts till polisen och två till Arbetsmiljöverket.

Även Stefan Lund tycker sig se en ökning av våldet inom psykiatrin. Främst bland patienter som är beroende av droger och som nekas inläggning. I cirka hälften av de incidenter som inträffat på psykakuten under hösten har missbrukare varit inblandade.

Psykiatrin extra utsatt

Händelserna i Göteborg bekräftas av statistik från Arbetsmiljöverket som Vårdfokus tagit fram På fyra år har antalet sjukskrivningar till följd av hot eller våld ökat med över 40 procent bland anställda inom vård och omsorg. Mest utsatta är de som arbetar inom den slutna psykiatriska vården.

Inom den somatiska slutenvården anmäldes 547 sjukskrivningar till följd av hot och våld under perioden 2010-2014.

Men sett till antalet anställda är risken för att råka ut för hot eller våld inom psykiatrin åtta gånger så stor. Inom den slutna psykiatriska sjukvården anmäldes 95 sjukskrivningar under samma period.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida