ingångslön

Här närmar sig ingångslönerna 28000

Här närmar sig ingångslönerna 28000
Elinor Sundfeldt tog examen i januari och jobbar nu inom Stockholmsgeriatriken, med en lön på 27 000 kronor. Foto: Privat

Elinor Sundfeldt blev färdig sjuksköterska i januari. Nu jobbar hon på Stockholmsgeriatriken med en lön på 27 000 kronor. Och hon har flera kolleger som tjänar minst lika mycket.

Under det senaste året har det varit relativt tyst från ”Inte under 24 000-rörelsen”, som kräver höjda ingångslöner för sjuksköterskor. En anledning är att målet nåddes ganska snabbt, och att lönerna sedan fortsatt klättra uppåt.

24-åriga Elinor Sundfeldt tog i januari sin sjuksköterskeexamen vid Röda Korsets högskola i Stockholm. Hon sökte sig till Stockholmsgeriatriken på Sabbatsbergs sjukhus, där hon tidigare jobbat som undersköterska.

– Jag gillar arbetsuppgifterna och känner mig trygg här. Men visst var det en bidragande orsak att lönerna är högre inom geriatriken. Jag hade ett anspråk på 28 000. Det kändes lite läskigt att lägga fram en summa på bordet, men jag kan stå för den och tycker jag är värd varenda krona. Till slut landade lönen på 27 000 kronor, säger Elinor Sundfeldt.

Hade en lägstanivå

När Elinor Sundfeldt gick in i löneförhandlingen hade hon satt en personlig miniminivå på 26 500 kronor. Om arbetsgivaren la sig under det skulle hon tacka nej och söka andra jobb.

Att ingångslönerna höjts så mycket på kort tid tror hon beror på att sjuksköterskor syns mycket i nyhetsrapporteringen och i sociala medier. Dessutom stöttar man varandra, kolleger emellan.

– Det är lättare att säga nej till ett dåligt erbjudande när man har flera personer i ryggen.

”Vi är värda mer”

Elinor Sundfeldt tjänar mer än flera av sina mer erfarna kolleger. Men hon upplever att det inte finns någon avundsjuka eller ilska riktad mot henne. Den vänds snarast uppåt.

– Jag uppmanar mina kolleger att försöka få till ett medarbetarsamtal så att de kan höja sin egen ersättning. De kan ju använda ingångslönerna som argument. Jag tycker att vi alla är värda mer pengar, det är ett stressigt och tungt arbete. Vi har ansvar för uppemot tio patienter på dagen, och 14 på kvällen, säger Elinor Sundfeldt.

Minst tre tjänar 28 000

Hanna Johansson, representant för ”Inte under 24K” i Stockholm, håller just nu på att samla in lönestatistik från de sjuksköterskor som tog sin examen i Stockholm i januari. Hittills har 100 personer svarat, och omkring hälften av dem har fått 26 000 kronor eller mer. Dessutom har tre personer som tagit anställning inom geriatriken fått 28 000 eller mer.

– Av dem som tagit anställning inom landstinget har 92 procent fått 25 000 eller mer, och inom det privata är motsvarande siffra 96 procent. Det går emot argumentet som landstinget nu använder sig av vid anställningsintervjuer; att de ger alla nyexaminerade 24 500 kronor, säger Hanna Johansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida