ingångslöner

Höga löner en besparing för kommunen

Höga löner en besparing för kommunen
En bra sommarlön till nyexaminerade blev en besparing för kommunen. Arkivbild: Colourbox

Skövde kommun har sparat mer än en miljon på att erbjuda nyutbildade sjuksköterskor höga löner.

Jobba fyra sommarveckor och du får 28 000 kronor i månaden. Jobba åtta veckor och du får en månadslön på 30 000. Erbjudandet – i kombination med en egen mentor – ligger bakom Skövde kommuns framgångar i att locka nyutexaminerade sjuksköterskor till sommaren.

Gick inte längre

För två år sedan var situationen ohållbar. Få sökande till sommarvikariaten gjorde att den ordinarie personalen fick skjuta på sina semestrar. Bemanningsbolag fick fylla olösta luckor.

– Vi hade en sommar som pågick till årsskiftet. Det var värdelöst. Och dyrt, säger enhetschefen Anki Lövgren.

Tillsammans med en grupp sjuksköterskor och HR-avdelningen satte hon sig ner och bollade kreativa rekryteringslösningar, som sjösattes inför förra sommaren. Antalet sökande fördubblades och jämfört med året innan gick verksamheten 1,2 miljoner kronor mindre minus, berättar Anki Lövgren.

Tryggt med mentor

Även i år har erbjudandet lockat fler att söka sig till Skövde kommun, som i dagsläget har 30 sommarturer kvar att täcka i en organisation med 90 sjuksköterskor. Lönen, och tryggheten i att ha en egen mentor, är det som uppskattas mest, visar en utvärdering som kommunen gjort.

Chansen till en bättre lön är en viktig anledning till att nyutbildade sjuksköterskor söker sig till kommunerna, visar Vårdfokus första-lönen-kartläggning. Men topplönerna i Skövde gäller bara i sommar. Om anställningen förlängs i höst får de nyutbildade sjuksköterskorna gå ner i lön.

– Ja, det har alla fått information om och det skriver vi på avtalet. Det här är en sommarlön. Om de fortsätter brukar de hamna upp emot 27 000, säger Anki Lövgren.

”Eftersom jag ska flytta efter sommaren så passade detta mig utmärkt! Förutom lönen känns arbetsgivaren väldigt trygg och de erbjuder en bra introduktion”, skriver en sjuksköterska i Vårdfokus första-lönen-enkät.

Läs fler artiklar om ingångslönerna här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida