Bristen på specialistsjuksköterskor

Hon uppmanar till tyst protest mot nedläggning av iva

Hon uppmanar till tyst protest mot nedläggning av iva
Therese Lindquist uppmanar alla som kan att komma till regionfullmäktige i Kalmar i eftermiddag, för att manifistera sitt missnöje med att iva i Oskarshamn läggs ned.

I eftermiddag beslutar med största sannolikhet regionfullmäktige i Region Kalmar län att intensiven på sjukhuset i Oskarshamn ska läggas ned. På Facebook uppmanar iva-sjuksköterskan Therese Lindquist så många som möjligt att komma till mötet för att visa sitt missnöje.

7 februari 2019

– Jag tror inte att vi kan påverka särskilt mycket i det här läget. Men jag vill att politikerna ska se oss i ögonen när de tar beslutet. Det blir en slags tyst manifestation, säger Therese Lindquist som är en av de få intensivvårdssjuksköterskor som fortfarande arbetar kvar som fast anställd på intensivvårdsavdelningen, iva, i Oskarshamn. Merparten av hennes kolleger är inhyrda stafettsjuksköterskor.

Hoppas att många kommer

På Facebook har Therese Lindquist uppmanat alla som kan att komma till regionfullmäktiges möte som hålls i lokalen Hjärnan på Länssjukhuset i Kalmar klockan 17.00 i eftermiddag.

Hur många som kommer vet hon inte, men inlägget har delats, kommenterats och spridits till flera andra Facebooksidor. Under gårdagen uppmärksammades hennes upprop stort i lokalmedierna.

– Jag hoppas ju att både vårdpersonal och allmänheten kommer för att visa sitt missnöje. Vi är flera här från avdelningen som ska ta oss dit. Och jag vet att de båda pensionärsföreningarna här i Oskarshamn har abonnerat en buss för att deras medlemmar ska kunna ta sig Kalmar, säger Therese Lindquist.

Brist på specialistsjuksköterskor

Som Vårdfokus tidigare berättat har Oskarshamns intensivvårdsavdelning, som i dag består av två intensivvårdsplatser och två övervakningsplatser, under lång tid haft stora problem att rekrytera nya specialistsjuksköterskor till avdelningen.

– Det råder generellt brist på iva-utbildade sjuksköterskor i hela landet. För att få folk att vilja börja arbeta här måste man ha en ledning som är villig att utveckla verksamheten. Du kan inte vara en attraktiv arbetsplats om du hela tiden avvecklar, vilket är det som har skett ända sen jag började här för sex år sedan, säger Therese Lindquist.

Efter att avdelningens framtid har utretts på tjänstemannanivå har sjukhusledningen tillsammans med den politiska majoriteten i Region Kalmar län, det vill säga Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, föreslagit att de båda iva-platserna ska läggas ned. Kvar blir då bara de två övervakningsplatserna.

I förra veckan skulle beslutet ha klubbats i regionfullmäktige. Oppositionen tyckte dock att underlaget för beslutet var för bristfälligt. Bland annat krävde de att utredningen skulle kompletteras med en fördjupad konsekvensanalys. Detta är nu gjort och i eftermiddag väntas därför att ett slutgiltigt beslut fattas i frågan.

Uppdatering: På torsdagskvällen beslutade regionfullmäktige att genomföra förändringen av intensivvården vid Oskarshamns sjukhus. Beslutet togs med röstsiffrorna 36-30 efter tre timmars debatt och innebär att två medicinska intensivvårdsplatser läggs ner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida