Psykiatri

Hon vill få oss att prata öppet om psykisk sjukdom

Hon vill få oss att prata öppet om psykisk sjukdom
Med sin nya pod Hjärnspöken vill Minja Christovski få människor att våga prata mer öppet om psykiska sjukdomar. Foto: Staffan Claesson

I en ny podcast från Akademiska sjukhuset i Uppsala vill psykiatrisjuksköterskan Minja Christovski slå hål på myter och fördomar om psykiska sjukdomar.

12 februari 2018

– Som sjuksköterska på somatiska avdelningar upplevde jag att patienterna fick choklad och blommor mest hela tiden. Men till den som är psykiskt sjuk kommer inga blombud. Det finns en oförståelse kring att psykisk sjukdom är som vilken annan sjukdom som helst, men att den sitter i hjärnan.

Minja Christovski är specialistutbildad i psykiatri och arbetar till vardags med unga vuxna som isolerat sig hemma, i ett samverkansprojekt mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala kommun. Projektet heter Hikikomori, vilket är det japanska ordet för en person som drar sig undan.

Hjärnspöken

På senare tid har hon dock varit fullt upptagen med att förbereda ett nytt projekt, nämligen en podd om psykisk sjukdom som fått namnet Hjärnspöken.

Initiativtagare är Maria Holstad Högberg, sektionschef på enheten för affektiva sjukdomar på Akademiska. Men det är Minja Christovski som leder programmet och självständigt väljer vad som ska tas upp.

I Hjärnspöken är tanken att patienter och närstående ska dela med sig av sina berättelser tillsammans med landets främsta medicinska och psykiatriska experter.

Vill minska stigma

– Det finns fortfarande ett stigma kring psykisk sjukdom. Jag vill att man ska prata om psykisk sjukdom på samma sätt som man gör om andra sjukdomar. Med podden hoppas jag kunna minska stigmat, säger Minja Christovski.

Hennes målsättning är att under det första året sända ett avsnitt i månaden. Till de flesta har hon redan spånat fram idéer. Första avsnittet sändes i fredags.

– Det känns jättenervöst, men roligt. Jag har aldrig gjort någon podd tidigare. Men jag hoppas det ska tas emot bra, säger hon och skrattar.

Det går att återhämta sig

I första avsnittet medverkade Jouanita som tidigare behandlats för ångest, depression, borderline och personlighetsstörning. I dag lever hon ett bra liv och har återhämtat sig på ett sätt som hon själv aldrig trodde skulle vara möjligt.

Hjärnspöken blir den andra podcasten från Akademiska sjukhuset. Hösten 2016 startade En podd om cancer som hittills har sänts i elva avsnitt.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida