Norrbottenstudenternas lönekrav

HR-direktören förnekar att ingångslönen sänkts

HR-direktören förnekar att ingångslönen sänkts
Ulrika Sundquist är HR-direktör i Norrbottens läns landsting. Foto: Maria Åsén

Sjuksköterskestudenter i Norrbotten kräver 27 000 kronor i ingångslön för att börja jobba för landstinget. HR-direktören tycker att de hellre bör se till lönekarriär och utvecklingsmöjligheter.

Som Vårdfokus berättat tidigare i dag har studenterna i ett öppet brev bland annat anklagat landstinget för att inte sätta individuella löner.

– Vi utgår alltid från individens erfarenhet och gör en bedömning i varje enskilt fall hos de som söker anställning hos oss. Men självklart har vi rekommendationer för lägsta lön för dem som inte har med sig någon erfarenhet, säger HR-direktören Ulrika Sundquist i Norrbottens läns landsting.

Lite beroende på vilken ort det handlar om pendlar ingångslönerna mellan 24 500 och 25 500 kronor i månaden.

– Studenterna har uppfattat det som att vi sänkt rekommendationerna, men det har vi inte gjort, säger Ulrika Sundquist.

Hur ställer du dig till studenternas krav på 27 000 kronor i månaden som ingångslön?

– Det är svårt för mig att bemöta ett kollektivt krav eftersom vi gör en individuell bedömning. Men generellt sett försöker vi ha fokus på hur vi ska kunna öka utvecklingsmöjligheterna för våra medarbetare och hitta patientnära karriärvägar.

Som exempel tar hon att landstinget under senare år inrättat utvecklingstjänster och möjligheter för sjuksköterskor att forska.

Vad är din kommentar till att en undersköterska som jobbat hos er i åtta år erbjuds en löneförhöjning på 1 300 kronor efter tre års högskolestudier till sjuksköterska?

– Jag har svårt att uttala mig i det enskilda fallet eftersom jag inte har sett den personens meriter. Men man får inte glömma att vi har utvecklingsvägar med en prestationsbaserad löneutveckling. När man har valt att läsa till sjuksköterska har man också väldigt goda möjligheter att ta del av våra studieförmåner för att specialisera sig.

Hur ska ni klara sommaren om de nya sjuksköterskorna inte vill jobba hos er på grund av för låg ingångslön?

– Självklart är det jättetråkigt om de väljer en annan arbetsgivare. Vi vill ju gärna ha kontakt med dem på individnivå så att vi tillsammans kan diskutera förutsättningarna i varje enskilt fall.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida