Forskning

Mindre smärta med barnet hud mot hud

Mindre smärta med barnet hud mot hud
Spädbarnen undersöktes när ordinerade blodprover togs. Bild: Mostphotos

Genom att låta det nyfödda barnet ligga hud mot hud med sin mamma minskar smärtan när blodprover tas, visar ny studie.

Sjuksköterskan Emma Olssons studie på för tidigt födda barn visar att hudnära kontakt fungerar som smärtlindring. Spädbarnen har legat i bara blöjan mot sina mammors nakna mage och bröst när nödvändiga prover har tagits. Ibland hade de mössa och en filt över sig.

Genom metoden NIRS, nära-infrarött ljus som mäter blodflöden i hjärnan, går det att studera hur smärta leder till att hemoglobinet i blodet blir mer syresatt när någon utsätts för smärta. De tio barnen i studien fick alla två stick, som var nödvändiga i deras vård. Emma Olsson upptäckte att hemoglobin var mindre syresatt när de låg hud mot hud vid blodprovstagning än när de inte gjorde det.

Går inte alltid att se

– Vi såg också att vi kunde se en effekt av smärtan i hjärnan men inte på den andra smärtskattningsskalan vi också gjorde. Man kan alltså inte alltid se på barnets ansiktsuttryck att det gör ont, säger Emma Olsson.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatricas aprilutgåva. Tidskriften har också valt ut artikeln till månadens höjdpunkt och lyft fram den även i ledaren. Enligt ledaren är ett viktigt ”ta-hem-budskap” av studien att smärta kan existera på hjärnnivå även om barnet inte visar några beteendemässiga smärttecken, som gråt eller ansiktsuttryck.

– Idag vet vi att neonatala spädbarn känner smärta, troligen mer än vuxna eftersom de inte har ett utvecklat smärthämningssystem, säger Emma Olsson.

Enkelt och utan biverkningar

Studien är en del i hennes doktorand arbete om hud mot hud-kontakt för neonatala spädbarn vid Örebro universitet. Hon är också sjuksköterska vid barn- och ungdomskliniken, på universitetssjukhuset Örebro.

– Jag skulle önska att vi tog alla prover när barn och förälder satt hud mot hud. Det är enkelt och har inga biverkningar och dessutom är föräldrarna involverade, säger hon.

Rutinen är att ge spädbarnen 30-procentig glukoslösning i munnen innan en smärtsam process.

– Man vet inte varför det ger smärtlindring.

Andra fördelar med hud mot hud-vård har framgått i tidigare forskning. Nyfödda håller till exempel värmen bättre, får en bättre viktuppgång och det ökar bröstmjölksproduktionen.

– Jag är glad att det nu också visar sig fungera som smärtlindring, säger Emma Olsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida