Psykisk ohälsa hos unga

I Jämtland kan unga få vänta ett år i bup-kön

I Jämtland kan unga få vänta ett år i bup-kön
Kön ringlar lång till bup i Jämtland-Härjedalen, som har en hårt pressad ekonomi. Bild: Getty Images

De senaste åren har antalet sökande till bup nästan fördubblats i region Jämtland-Härjedalen utan att resurserna ökat. "Det säger sig självt att det inte går att hinna med" säger bup:s enhetschef Mikael Lec-Alsén.

Som Vårdfokus berättade om i går är köerna till barn- och ungdomspsykiatrin långa och möjligheten för barn och unga att få hjälp inom vårdgarantins ramar beror mycket på var i landet de bor.

Läs mer: Grafik: Så många får komma till bup i tid

Några få regioner, till exempel Gotland och Gävleborg, klarar att erbjuda nästan alla sökande en första bedömning inom 30 dagar. I andra delar av landet fick endast vart femte barn en första bedömning inom vårdgarantin under juli månad.

Upp till ett års väntan

En av de regioner som har svårast att hålla vårdgarantin är Jämtland-Härjedalen. Här får omkring hälften av barnen tid för en första bedömning inom 30 dagar. Det händer att barn kan få vänta upp till ett år också, berättar bup:s enhetschef Mikael Lec-Alsén.

– Tyvärr är det så och det är ju inte bra. De senaste sex, sju åren har vi haft en fördubbling av antalet sökande utan att våra resurser har fördubblats, det säger sig självt att det inte går att hinna med, säger han.

Mikael Lec-Alsén.

Som chef har Mikael Lec-Alsén inga rekryteringsproblem, utöver viss brist på läkare, och personalen används fullt ut. Men regionens ekonomi är pressad och sparkrav i vården sammanfaller med besparingar inom skola och socialtjänsten, förklarar han.

– Det är olyckligt eftersom normalt kan vi ju hjälpas åt och avlasta varandra, men när alla aktörer har krav på att spara går det inte. Det har ju inte blivit lättare med coronapandemin heller, säger Mikael Lec-Alsén.

Kort tid till behandling

Samtidigt som bup i Jämtland-Härjedalen har långa väntetider till första bedömning ligger regionen över snittet i landet när det gäller att erbjuda tid till behandling på bup. Mellan 90 och 100 procent av dem som stod i kö till behandling under första halvåret 2020 fick en tid inom vårdgarantins ramar.

– Vi har ändrat arbetssätt som medfört att när väl patienten får sin vårdplan så kommer behandlingen i gång ganska direkt och kan sedan rulla på. Tidigare kunde det hända att vi fick göra om bedömningar för att det gått för lång tid mellan besöken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida