I Tingsryd fick kommunen inte tag på en enda sommarvikarie

Sjuksköterskorna arbetade med mindre än halva bemanningen vissa perioder.

28 augusti 2015

I förra veckan berättade Vårdfokus om Åstorp där sommaren varit mycket bra tack vare god planering som gjorde att det fanns vikarier under hela semesterperioden.

I småländska Tingsryd blev det precis tvärtom. Kommunen lyckades inte anställa en enda heltidsarbetande vikarie, skriver Smålandsposten i dag.

– Det har varit jobbigt för de sjuksköterskor som har jobbat. De har jobbat extra pass och mycket övertid. På vissa ställen har de jobbat på mindre än halva bemanningen i perioder. Då har också patienterna fått långa väntetider, säger Marie Carlsson Jensen, avdelningschef för hälso- och sjukvård i kommunen, till Smålandsposten.

Två pensionerade sjuksköterskor har hoppat in vissa dagar och avdelningschefen själv har arbetat fyra veckor som sjuksköterska, liksom även den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i kommunen.

Marie Carlsson Jensen är bekymrad inför framtiden och säger till Smålandsposten att hon tillsammans med kommunkontoret och Vårdförbundet arbetar för en mer långsiktig lösning på sjuksköterskebristen så att det inte ska uppstå samma problem nästa sommar.

– Jag tror inte att det går att lösa med vikarier, jag tror att man måste ha högre bemanning året om. Men det är ju en budgetfråga, säger hon till tidningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida