hyrsjuksköterskor

Inhyrda sjuksköterskor klarar inte språket

Inhyrda sjuksköterskor klarar inte språket
De inhyrda sjuksköterskorna har svårt att klara kommunikationen. Arkivbild: Istockphoto

Bemanningsföretaget Orange får återigen kritik för att deras sjuksköterskor inte kan tillräckligt mycket svenska.

Tre sjuksköterskor från Litauen, som nu arbetar natt inom äldreomsorgen i Gnosjö kommun, skulle säkra personalsituationen fram till sommaren, skriver SVT Jönköping.

Men eftersom de inte behärskar språket måste kommunen dubbelbemanna arbetspassen för att garantera patientsäkerheten. Dessutom har en extra undersköterska satts in för att kommunikationen med de äldre ska fungera.

– Hade vi känt till detta hade vi kanske agerat på ett annat sätt. Men kommunen har haft svårt att få tag på sjuksköterskor under en längre tid och det här var sista utvägen, säger Gnosjös kommunchef Anna Engström till SVT.

Lars Hezsö på Orange tillbakavisar kritiken och förklarar att situationen beror på att företaget just nu har brist på sjuksköterskor som varit i Sverige tidigare, men att man kommer att ta ansvar för den uppkomna situationen.

Vårdfokus har tidigare berättat om sjuksköterskor från bemanningsföretaget Orange som inte klarar språket. Problem har bland annat uppstått i Dalarna, på sjukhuset i Köping och i Kalmar län.

Vårdförbundet i Halland har också varit mycket kritiska till anställningsvillkoren för de sjuksköterskor som Orange anlitar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida