Massuppsägningen i Värmland

Iva-sjuksköterskorna i Torsby nekas ta tillbaka uppsägningar

Iva-sjuksköterskorna i Torsby nekas ta tillbaka uppsägningar
Landstinget Värmland har bett juristerna titta på om sjuksköterskorna som sagt upp sig kan göras skadeståndsskyldiga eftersom alla sa upp sig på samma dag. Arkivbild: TT

Iva-sjuksköterskorna i Torsby känner sig rejält tilltufsade efter ett möte med landstingets slutenvårdschef. Arbetsgivaren har förklarat att de inte kan ta tillbaka sina uppsägningar.

8 februari 2018

– Vi kände oss kränkta och nonchalerade, säger två av de sjuksköterskor som Vårdfokus har pratat med.

Som vi berättat tidigare sa samtliga 14 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Torsby upp sig från sin arbetsplats förra torsdagen. De gjorde det i protest mot att de under en längre tid har nekats samma förmånliga lönetillägg som iva-sjuksköterskorna i Karlstad och Arvika.

I går kallades de till ett möte med landstingets slutenvårdschef Petra Svedberg och en HR-konsult.

Kan bli skadeståndsskyldiga

Sjuksköterskorna fick veta att arbetsgivaren har undersökt möjligheten att vidta arbetsrättsliga åtgärder och att de kan bli skyldiga att betala skadestånd. De fick också höra att de inte kan ta tillbaka sina uppsägningar, men att de är välkomna att söka tjänsterna när de väl utannonseras.

– Mötet var väldigt nedtryckande och har skapat mycket oro för framtiden. Det sades ingenting om att man vill fortsätta en dialog med oss, säger en av sjuksköterskorna.

Men hade ni inte räknat med att detta kunde hända när ni sa upp er?

– Jo, men vi trodde nog att arbetsgivaren skulle tycka att vi var någonting värda och komma med ett erbjudande. Som det är nu känner vi att det inte ens hos den närmaste ledningen finns någon önskan att ha oss kvar. Vi är bara några namn på ett papper – helt utbytbara.

Säger sig bara ha informerat

Slutenvårdschefen Petra Svedberg bekräftar i stora drag sjuksköterskornas uppgifter om vad som sades under mötet. Syftet var att informera om hur processen går till efter en uppsägning.

– Vi berättade att vi givetvis har tagit hjälp av våra jurister för att få veta vad som gäller när så många sagt upp sig vid samma tidpunkt, både för oss som arbetsgivare men också för arbetstagarna, säger hon.

Men varför får de inte ta tillbaka sina uppsägningar. Det har ju hänt vid flera andra massuppsägningar inom vården de senaste åren?

– De har sagt upp sig. Vi har bekräftat uppsägningarna och arbetar vidare med en sedvanlig rekryteringsprocess.

Du är själv sjuksköterska. Har du förståelse för att sjuksköterskorna på iva i Torsby känner sig orättvist behandlade?

– Absolut. Vi är helt eniga om att ersättningen skiljer sig åt beroende på var man  jobbar och det är ingenting som vi som arbetsgivare vill stå för.

Enligt Petra Svedberg är den inställningen känd för sjuksköterskorna i Torsby, liksom arbetsgivarens löfte att i slutet av februari presentera en mer rättvis arbetstidsmodell. Sjuksköterskorna själva säger dock att de aldrig har gått med på att vänta till ett visst datum. Sådana löften har de fått tidigare. I torsdags var tålamodet slut, därför sa de upp sig.

Krävt pengar retroaktivt

Sjuksköterskorna har krävt att få samma lönetillägg som iva-sjuksköterskorna på sjukhuset i Arvika, 5 000 kronor i månaden, retroaktivt från den 1 januari 2017.

– Även retroaktiviteten kommer vi att ta ställning till i slutet av februari. Men om det kommer att tillfalla dem som nu har sagt upp sig kan jag inte svara på än, säger Petra Svedberg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida