Patientsäkerhet

Ivo: Inte fel ersätta sjuksköterskor med undersköterskor

Ivo: Inte fel ersätta sjuksköterskor med undersköterskor
På sjukhuset i Lidköping opereras numera karpatunnelsyndrom och andra mindre handoperationer på ortopedmottagningen i stället för på en operationssalen. Undersköterskor har tagit över operationssjuksköterskornas roll. Arkivbild: Getty Images

Att låta undersköterskor ta över arbetsuppgifter som tidigare utfördes av specialistutbildade operationssjuksköterskor hotar inte patientsäkerheten, enligt Ivo. Vårdförbundet förundras över myndighetens beslut.

12 november 2019

Som Vårdfokus tidigare berättat utförs flera mindre ortopediska ingrepp som tidigare gjordes på Skaraborgssjukhusets operationsavdelning i Lidköping numera på sjukhusets ortopedmottagning. Undersköterskor som fått tre dagars bredvidgång gör uppgifter som det tidigare krävdes en operationssjuksköterska för.

Syftet har varit att frigöra resurser till mer avancerad ortopedi på operationsavdelningen.

Vårdförbundets huvudskyddsombud är kritiska till nyordningen, som de anser äventyrar patientsäkerheten. I våras anmälde de därför den nya operationsrutinen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu har myndighetens beslut kommit.

”Säker vård”

Till huvudskyddsombudens förvåning slår Ivo fast att vårdgivaren uppfyller kraven på god och säker vård.

Att arbetsuppgifter som inte kräver yrkeslegitimation utförs av en person som vårdgivaren bedömt har den reella kompetensen för uppgiften bryter enligt myndigheten inte mot någon lag eller några föreskrifter.

– Vi verkar ha två myndigheter här som inte arbetar hand i hand. Socialstyrelsen talar om för oss att vi behöver ha legitimation för yrket som operationssjuksköterska. Sen säger Ivo att om du plockar ut särskilda arbetsuppgifter från det här yrket så kan vem som helst utföra dem, säger Lene Lorentzen, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland och huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus i Lidköping.

Lene Lorentzen är huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus i Lidköping: Foto Ulrika Helgesson

Om man hårdrar det Ivo säger skulle i princip en undersköterska, eller ett vårdbiträde, som anses ha reell kompetens kunna genomföra avancerade operationer, så länge verksamhetschefen anser att det är okey.

– Det är ingen som ens skulle komma på den idén. Men när det gäller andra legitimationsyrken kan man tydligen spalta upp och plocka ut arbetsuppgifter som ska utföras av andra utan legitimation, säger en tydligt irriterad Lene Lorentzen.

”Var går ribban?

Vårdförbundet kommer i nuläget inte att agera mer i den här frågan. Men Lene Lorentzen tycker att Ivos beslut väcker ett antal viktiga frågor. Bland annat var ribban läggs för vilka arbetsuppgifter som exempelvis operations- och anestesisjuksköterskor kan lämpa över på andra professioner.

– På ortopeden låter man undersköterskor göra operationssjuksköterskors jobb vid handoperationer. Nu kanske kirurgen eller gynekologin börjar grunna på vilka operationer de kan ”spotta ut” till mottagningar. Patienten kan inte själv bedöma om personalen har rätt kompetens. Det är det som legitimationen ska garantera, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida