HSAN

Ivo: Morddömd sjuksköterska bör få sin legitimation indragen

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill att legitimationen för en sjuksköterska som dömts för mord på sin före detta partner ska återkallas. Sjuksköterskan motsätter sig det då inget tjänstefel begåtts.

En sjuksköterska har i tingsrätt och hovrätt dömts till ett långt fängelsestraff för att ha mördat sin före detta sambo. I samband med domen fick Ivo in en anmälan om att sjuksköterskans legitimation borde återkallas.

Efter att ha granskat fallet anser Ivo att den brottslighet sjuksköterskan gjort sig skyldig till är av mycket allvarligt slag och att det undergrävt den tillit som allmänheten har rätt att ha till en legitimerad yrkesutövare.

Myndigheten har därför vänt sig till hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, med begäran om att sjuksköterskans legitimation ska återkallas.

Enligt patientsäkerhetslagen ska legitimation för att utöva ett yrke inom hälso-och sjukvården återkallas om den legitimerade i eller utanför sin yrkesutövning gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som kan påverka förtroendet för honom eller henne.

Enligt nyhetsbyrån Siren motsätter sig sjuksköterskan återkallandet av legitimationen då inga misstag skett under tjänsteutövningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida