Valfrihet i vården

Karensenskravet slopas för Lundby närsjukhus

Karensenskravet slopas för Lundby närsjukhus
Capio AB har ända sedan år 2000 skött driften av Lundby närsjukhus på Hisingen i Göteborg.

I somras avbröts upphandlingen av Lundby närsjukhus på Hisingen i Göteborg eftersom inga anbud kom in. Orsaken var att regionen infört ett krav på sex månaders karens för sin legitimerade personal. Nu görs upphandlingen om, med kravet slopat.

– Det bådar gott. Men jag vet fortfarande inte vad Capio kommer att bestämma sig för. Det lät tidigare som att om karensen kom bort skulle de troligen titta över det igen. Och lägger Capio ett bud tror jag Lundby blir kvar. Annars är risken att det läggs ner.

Det säger Susanne Blom Persson, Vårdförbundets regionala skyddsombud med ansvar för frågor som rör medlemmar inom privata verksamheter i Västra Götaland.

Inte ett enda bud

I 19 år har vårdbolaget Capio drivit det lilla närsjukhuset Lundby på Hisingen i Göteborg. Den 1 januari nästa år löper avtalet ut varför en upphandlingsprocess påbörjades.

Som Vårdfokus tidigare berättat avbröts dock upphandlingen strax före sommaren. Det inte hade kommit in ett enda anbud från något av de många vårdbolag som numera finns i Sverige. Inte heller Capio ville driva sjukhuset vidare.

Orsaken var bland annat att det i upphandlingsvillkoren fanns med ett krav på att legitimerad personal som slutar inom Västra Götalandsregionen inte skulle få börja arbeta hos den privata arbetsgivaren förrän tidigast ett halvår efter att de avslutat sin anställning i regionen.

Kravet slopat

I går meddelade Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd att upphandlingen nu ska göras om. Enligt uppgifter till Läkartidningen har kravet på karens slopats, vilket ökar chanserna för att Capio, eller något annat privat vårdbolag, ska lägga ett anbud.

– Vi har precis tagit ut upphandlingsunderlaget för att analysera det. Om det är så att man har plockat bort karensregeln så välkomnar vi det. Men vi har ännu inte tagit ställning till hur vi ska göra, säger Capio AB:s informationsdirektör Henrik Brehmer till Vårdfokus.

Vårdförbundet har ett 50-tal medlemmar på Lundby närsjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida