Bristen på specialistsjuksköterskor

Karolinska hyr operationsteam för 800.000 kronor i veckan

Karolinska hyr operationsteam för 800.000 kronor i veckan
För varje operationssjuksköterska som hyrs in betalar Karolinska universitetssjukhuset 168 000 kronor i månaden. Arkivbild: Getty Images

Varje vecka betalar Karolinska universitetssjukhuset i Solna cirka 800 000 kronor till ett bemanningsföretag som hyr ut hela operationsteam till sjukhuset. Varje operationssjuksköterska kostar omkring 168 000 kronor i månaden.

13 februari 2019

Det visar siffror som Dagens Medicin tagit fram.

Enligt tidningen består varje operationsteam som hyrs in från bemanningsföretaget Operationskonsulterna AB av en operationssjuksköterska, en operationsundersköterska, en anestesisjuksköterska samt sjuksköterskor med kompetens inom pre- och postoperativ vård.

Över 8 000 per dag för operationssjuksköterska

För operationssjuksköterskorna betalar sjukhuset 8 400 kronor per person och dag. Totalt kostar varje team 26 000 kronor om dagen.  Läkarna som opererar är fast anställda och ingår inte i kostnaderna. Ändå slutar notan på cirka 800 000 kronor i veckan.

Operationsteamen har hyrts in för att klar sjukhusflytten till Nya Karolinska, uppger David Konrad, funktionschef i perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Det nuvarande avtalet med Operationskonsulterna gäller till den 15 april 2019, men enligt Dagens Medicin är avtalet förlängt i ytterligare sex månader, med 75 procents omfattning. Detta trots att priset är nästan det dubbla jämfört med det ramavtal för hyrpersonal som Region Stockholm har ingått med tio andra bemanningsföretag.

Förlängningen av avtalet sker i en tid med redan usel ekonomi för sjukhuset. 2018 fick sjukhuset ett tillskott på 600 miljoner för bland annat personalsatsningar. Trots det ligger underskottet nu på 1,1 miljarder. Förra veckan meddelade ledningen att 400 tjänster ska bort.

Har höjt lönerna

Enligt David Konrad har man höjt lönen för operationssjuksköterskor och vidtagit en rad åtgärder för att få operationspersonal att vilja stanna.

Ändå sade nio operationssjuksköterskor upp sig från Karolinska under förra årets sista fyra månader. En operationssjuksköterska nyanställdes under samma period.

Enligt uppgifter till Dagens Medicin kan en operationssjuksköterska som jobbar för Operationskonsulterna tjäna mellan 55 000 och 70 000 kronor i månaden.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida