Sörmland

Krisen förvärras på sjukhuset i Nyköping

Krisen förvärras på sjukhuset i Nyköping
Det åtgärdspaket som landstingsledningen presenterat räcker inte, anser sjuksköterskorna vid akutkliniken på Nyköpings lasarett.

Minst sex sjuksköterskor vid akutkliniken i Nyköping har sagt upp sig. De tycker inte att de åtgärder som landstingsledningen och Vårdförbundet kommit överens om räcker för att förbättra arbetsmiljön.

”Vi sjuksköterskor på akutkliniken i Nyköping anser att de trots flertalet vittnesmål om situationen och vår mycket tydliga beskrivning av hur akut läget faktiskt är, inte signalerar att de ser allvaret”.

Det skriver sjuksköterskorna i ett inlägg i dagens Södermanlands Nyheter.

Åtgärdspaket

I måndags presenterade landstingsledningen i Sörmland ett räddningspaket som de förankrat hos Vårdförbundet genom mbl-förhandlingar och som bland annat ska ge erfarna sjuksköterskor chans till rejäla lönepåslag.

Men lönepåslaget gäller långt ifrån alla sjukhusavdelningar och ska dessutom fördelas individuellt. Medan någon kan få åtskilliga tusenlappar mer kan kollegan på samma avdelning blir utan.

Räddningspaketet innehåller heller inga satsningar på grundlönen och när det gäller arbetstiderna har arbetsgivaren bara meddelat att man tänker starta ett pilotprojekt kring arbetstidsmodeller med arbetstidsförkortning inom någon verksamhet. Var, när hur är dock inte utrett.

Redan i början av april skrev sjuksköterskorna i Nyköping ett öppet brev till hälso- och sjukvårdsledningen, landstingspolitikerna och akutklinikens chefer med krav på arbetstider, höjda grundlöner och bättre löneutveckling för att orka stanna kvar.

Flera sagt upp sig

De anser inte att de åtgärder som nu presenterats räcker för att förbättra den redan patientosäkra arbetsmiljön. Flera av dem har därför bestämt sig för att sluta på kliniken.

Enligt Radio P4 Sörmland bekräftade divisionschefen för medicinsk service redan i går att minst sex sjuksköterskor har sagt upp sig. Enligt några av de sjuksköterskor som berättar om sin besvikelse i dagens Södermanlands Nyheter kommer minst ett tiotal säga upp sig i dag.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida