Sörmland

Erfarna sjuksköterskor får 3500 kronor mer i månaden

Erfarna sjuksköterskor får 3500 kronor mer i månaden
Marie Stenbäck, vice ordförande i Vårdförbundet Södermanland är nöjd med den överenskommelse som gjorts med landstinget. Foto: Håkan Nyman

Vårdförbundets vice ordförande i Södermanland, Marie Stenbäck, är nöjd med avtalet som träffats med landstinget. Från den första juni får en stor del av landstingets sjuksköterskor ett rejält lönelyft. Men alla får inte lika mycket.

Som Vårdfokus berättat tidigare presenterade landstinget i Sörmland och Vårdförbundet ett gemensamt åtgärdspaket strax före lunch i dag. I det pressmeddelande som gick ut till tidningarna fanns inga detaljer eller siffror med.

Men Marie Stenbäck, vice ordförande för Vårdförbundet i Sörmland, berättar för Vårdfokus att i princip alla de som sedan 2013 arbetat som legitimerade sjuksköterskor inom den somatiska akutvården får ett generellt lönepåslag på 3 500 kronor i månaden. Detta utöver de lönepåslag som årets löneöversyn kommer att ge.

Enligt landstingets kommunikationsavdelning kommer pengarna att fördelas individuellt, vilket innebär att om någon sjuksköterska får 7 000 i lönepåslag kanske en annan får nöja sig med 500 kronor.

 Gäller tre sjukhus

Beslutet gäller på akutklinikerna och vårdplatsenheterna vid Nyköpings lasarett, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det vill säga för den somatiska slutenvården i stort. De nya lönerna börjar gälla från den 1 juni i år.

– Jag tycker att det här är en rätt så bra åtgärd. Det visar ändå att arbetsgivaren tar situationen på allvar. Från början ville de att lönepåslaget skulle gälla dem som arbetat sedan 2011, men vi lyckades få igenom att det ska gälla från 2013, säger Marie Stenbäck.

Inom avdelningarna ska det skapas 45 nya karriärtjänster som vårdledare. Deras uppgift blir att samordna det dagliga arbetet på avdelningarna, vilket Marie Stenbäck hoppas ska underlätta för sjuksköterskorna på golvet.

Ökad lönespridning

Hur mycket vårdledarna får i lön är inte uttalat, men Marie Stenbäck tar för givet att det kommer att leda till att lönespridningen bland sjuksköterskor förstärks ytterligare.

Arbetsgivaren har också lovat att anställa bemanningsassistenter. I dag sköts bemanningsfrågorna av enskilda sjuksköterskor, vilket ofta är mycket tidskrävande.

– Förhoppningsvis kan det här sammantaget underlätta rekryteringen av nya sjuksköterskor och att de som är anställda väljer att stanna kvar. Men vi kan tyvärr inte se att det kortsiktigt kommer att ge några direkta effekter, vilket vi fortfarande är oroliga över. Våra medlemmar måste orka fram till att det här slår igenom, säger Marie Stenbäck.

Arbetstiderna inte med

Att frågan om arbetstiderna och grundlönerna inte diskuterats i avtalet, vilket bland annat sjuksköterskorna vid akutkliniken i Nyköping krävt, förklarar Marie Stenbäck med att det är frågor som Vårdförbundet är väl medvetna om och att sådana diskussioner förts länge med arbetsgivaren.

– Nu var det arbetsgivaren som bjöd in oss till en diskussion kring just de här förslagen, som vi nu enats om.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida