Läkare utan gränser vill inte längre ha pengar av EU
Hjälporganisationen — som länge protesterat mot Europas allt hårdare flyktingpolitik — slutar nu att ta emot pengar från EU och medlemsländerna.
”Vi tar avstånd från EU:s omänskliga flyktingpolitik och användandet av humanitärt bistånd för att hålla flyktingar borta”.
Så motiverar Läkare utan gränser sitt beslut att inte längre ha EU och medlemsländerna som biståndsgivare.
Förra året fick organisationen 19 miljoner euro från EU och 37 miljoner euro från olika medlemsländer, bland annat Sverige.
Urholkar flyktingbegreppet
Det Läkare utan gränser framför allt protesterar mot är EU:s avtal med Turkiet. Avtalet innehåller ett stödpaket för humanitära insatser, som bara betalas ut om Turkiet skärper sina gränskontroller och hindrar flyktingar att komma till EU.
Enligt Läkare utan gränser sitter minst 8 000 människor fast på de grekiska öarna just nu eftersom de inte vågar fortsätta sin flykt. Många är barn. Organisationen är rädd för att EU:s agerande riskerar att stänga alla flyktvägar från Syrien om grannländer inspireras att agera som Europa.
Hindrar människor på flykt
Redan i dag är omkring 100 000 människor instängda mellan frontlinjen i krigets Syrien och stängda gränser, enligt Läkare utan gränser.
Organisationen reagerar också kraftigt mot att det finns nya förslag om att teckna liknande avtal som det EU tecknat med Turkiet med konfliktdrabbade länder i både Afrika och Mellanöstern.
– Är det här EU:s lösning på flyktingkrisen? Att hindra desperata människor från att fly och att göra det i samarbete med deras hemländer? EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser, säger Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare utan gränser i Sverige.