Västra Götaland

Larmcentral i egen regi har fördubblat kostnaderna

Larmcentral i egen regi har fördubblat kostnaderna
Västra Götaland har inte lyckats rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor till sin nya larmcentral. Arkivbild: Getty Images

Efter att Västra Götaland bestämde sig för att själva ta över SOS Alarms ansvar för ambulansprioriteringar från nödnumret 112 har kostnaderna mer än fördubblats. Ordföranden i hälso- och sjukvårdsstyrelsen skyller på tjänstemännen.

Enligt Skaraborgs Läns Tidning får politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen svidande kritik av regionens revisorer för hur de förberett ärendet.

För drygt ett år sedan bestämde regionfullmäktige att regionen skulle ta över prioriteringen av ambulansutkörningarna till patienter som ringer 112. Men man har har inte lyckats rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor för att klara alla prioriteringar.

Dyrt avtal

I stället har man tvingats skriva ett nytt avtal med SOS Alarm som från och med nästa år får 49 miljoner kronor för dirigering, teknik och support. Totalt kommer verksamheten att kosta 82,5 miljoner kronor.

När SOS Alarm skötte både dirigeringen och prioriteringen kostade verksamheten 33 miljoner kronor. Plötsligt har det alltså blivit 2,5 gånger så dyrt för regionen.

Enligt revisorerna borde hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland ha gjort en mer omfattande juridisk och ekonomisk analys av de alternativ som fanns med i utredningen av en egen larmcentral. De borde också ha berett ärendet mer noggrant innan beslut togs i regionfullmäktige, anser de.

Som det nu blivit finns det, enligt revisorerna, en risk för att SOS Alarm har kunnat utnyttja sin monopolställning i förhandlingarna med regionen.

Skyller på tjänstemännen

Ordföranden i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Jonas Andersson (L), slår ifrån sig kritiken. I stället skyller han på tjänstemännen. Enligt honom sa de att det skulle bli lättare att rekrytera sjuksköterskor med en larmcentral i egen regi.

Att det blivit så mycket dyrare nu beror enligt Jonas Andersson på att SOS Alarm tidigare dumpade priserna för att få uppdraget. Nu betalar man inte mer än vad andra landsting och regioner gör.

Som Vårdfokus berättat tidigare har även Region Skåne försökt skapa en egen larmcentral. Enligt skyddsombuden på arbetsplatsen har svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor lett till en extremt dålig arbetsmiljö för dem som arbetar på den nya larmcentralen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida