Valåret 2018

Sjuksköterska och politiker som lever som hon lär

Sjuksköterska och politiker som lever som hon lär
Sjuksköterskan Kerstin Lundh (MP) tycker att hennes hemlandsting Dalarna ligger i framkant i många miljöfrågor. Bland annat har Dalarna den lägsta förbrukningen av el och har redan nått klimatmålen för 2020. – Trots att vi är så få finns en stor lyhördhet för våra frågor i miljöpartiet, säger hon.

Slit och släng är inget för sjuksköterskan Kerstin Lundh. Hon odlar egen mat, komposterar sopor och köper bara begagnade kläder. Som landstingspolitiker för Miljöpartiet i Dalarna vill hon skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen och en jord som kan försörja barn och barnbarn.

Man kan säga att Miljöpartiet valde sjuksköterskan Kerstin Lundh och inte tvärtom. Året var 1996 och Kerstin Lundh hade tillsammans med en undersköterska fått Dalarnas miljöpris för sitt engagemang på det kommunala äldreboende där de arbetade.

– Vi hade genomfört en rad förändringar för att skapa en bra miljö för personal och boende. Vi avskaffade medicinmuggar i plast och återgick till metallbägare, köpte in tvättmaskiner till avdelningen och skötte tvätten själva för att slippa skicka den 20 mil bort.  Miljön sanerades på giftiga ämnen och vi utredde om det skulle vara möjligt att kompostera blöjor, berättar Kerstin Lundh på telefonen från hemorten Hedemora.

Blev ”headhuntad”

Nyheten spreds i lokalpressen och kort där efter kontaktades hon av Miljöpartiet i Dalarna som undrade om hon ville representera partiet.

– Jag tänkte att det är nog enda gången jag får den frågan, så det är lika bra att tacka ja.

Med tiden har Miljöpartiets frågor blivit Kerstin Lundhs egna. I dag, över tjugo år senare, är hon fortfarande aktiv i partiet och står som nummer två på listan över landstingskandidaterna i Dalarna. I landstingsfullmäktige har hon suttit sedan 2004.

Läs fler intervjuer med politiker här.

Stor sjuksköterskebrist

Landstinget i Dalarna styrs av en koalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Kerstin Lundhs parti har sammanlagt fyra platser i fullmäktige. För några år sedan hade de problem med ett tufft klimat i debatterna och flera personliga påhopp, berättar Kerstin Lundh. Hon var en av dem som lyfte frågan och efter att politikerna enats om att hålla god ton mot varandra i debatterna är stämningen nu bra på landstingsmötena.

Landstinget i Dalarna har haft stora problem med långa väntetider i vården, bland annat inom kirurgi. Senast i höstas ställdes samtliga operationer vid kirurgkliniken i Falun in under två veckors tid på grund av sjuksköterskebrist.

– Det är inte bra, varken för patienterna eller vården. Det handlar om att ge goda arbetsvillkor och höja lönerna till sjuksköterskorna så att de vill stanna, säger Kerstin Lundh.

Nej till hyrsjuksköterskor

Samtidigt som sjuksköterskebristen skapar vårdköer har Miljöpartiet i Dalarna arbetat aktivt för att minska beroendet av hyrsjuksköterskor. Förra året hade landstinget inga kostnader alls för hyrsjuksköterskor.

– Vi är angelägna om att få bort bemanningsföretagen för att skapa kontinuitet för patienter och personal. Då behövs attraktiva boenden och infrastruktur så att läkare och sjuksköterskor vill stanna här. Det handlar också om att se till att det finns bra jobb för partnern och bra förskola och skola, säger Kerstin Lundh.

Vill se fler pensionärer

Ett annat sätt att rekrytera sjuksköterskor är att använda sig av dem som gått i pension, menar Kerstin Lundh. Hon är själv ett exempel på det. Nyligen fyllda 68 år arbetar hon fortfarande 80 procent som sjuksköterska. De senaste 24 åren har hon arbetat som chef inom kommunala äldreboenden och för tillfället står hon mellan två olika jobb.

– Pensionärer är en enorm resurs och kan bidra med sin stora kompetens. Själv försökte jag gå i pension för några år sedan, men det gick bara två veckor. Det var alldeles för långtråkigt.

Står upp för flyktiningar

Uppdragen i landstingsrådet omfattar ungefär en 20 procentig tjänst och det är det hon får betalt för. Sedan  tillkommer alla möten på kvällar och helger med det egna paritet, som är helt ideellt arbete.

– Jag har haft en väldigt förstående man som har tagit hand om det mesta här hemma. Nu är han tyvärr död och barnen utflyttade.

Som sjuksköterska ligger vården henne varmt om hjärtat. Även flyktingfrågan engagerar. Vid 1 maj i år reste hon till Ludvika för att protestera mot en demonstration som arrangerades av nordisk motståndsrörelse, NMD.

Vid ett tillfälle har hon fått hotbrev i sin roll som politiker, men det är inget hon vill fästa sig vid. Det skulle aldrig få henne att lägga av med det politiska engagemanget, säger hon.

Handlar bara begagnat

Att det blev just Miljöpartiet för Kerstin Lundh kanske inte var någon slump i alla fall. Egentligen tycker hon det skulle vara självklart för alla partier att kalla sig miljöpartier eftersom det är en så viktig framtidsfråga för alla.

Redan som barn insåg hon vikten att värna om miljön. För hennes mamma var det självklart att allt skulle sparas och återanvändas och det är det för Kerstin Lundh likaså. Hon säger att hon lever som hon lär och handlar bara begagnade kläder till sig själv, spar på allt och har egen kompost hemma på gården. Men det har varit svårare att föra det politiska intresset vidare i sitt eget hem.

– Inget av mina tre barn är särskilt engagerade i miljöfrågor och de köper hellre nytt än sparar saker. Det kommer en tid när man inser att de är vuxna och får respektera deras val. Men jag fortsätter att kämpa för att deras barn och barnbarn ska kunna ha en jord som kan förse dem med vatten och mat i framtiden. 

Vårdfokus politikerintervjuer

Det finns 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida