Sjuksköterskebristen

Falun prioriterar att operera cancersjuka

Falun prioriterar att operera cancersjuka
Cancersjuka har fått vänta för länge på operation, nu ska de prioriteras. Arkivbild: Mostphoto

Från och med måndag kommer alla vårdavdelningar att få hjälpas åt att vårda kirurgpatienter — för att cancersjuka inte ska behöva vänta längre på operation. I två veckor har alla operationer i Falun varit inställda. 

Kirurgklinikerna i Falun och Mora kommer från och med nästa vecka att prioritera cancerpatienter framför andra typer av operationer, skriver landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

För att detta ska bli möjligt, trots sjuksköterskebrist på kirurgen, kommer andra slutenvårdsavdelningar att få ta emot och vårda opererade patienter. Dessutom kommer mindre brådskande operationer att skjutas på i stället.

Landstinget ska även se över om det finns möjlighet att vända sig utanför landstinget och köpa vård.

Oroliga väntan

Ända sedan operationsstoppet infördes på kirurgkliniken i Falun för två veckor sedan har oroliga cancerpatienter ringt till mottagningen och frågat var de står på väntelistan och om deras sjukdom riskerar att förvärras.

Kontaktsjuksköterskan Anna Persson Leppänen berättade för Vårdfokus i förra veckan att hon fått ha flera jobbiga samtal:

– Kommer jag att dö nu? Kommer cancern att spridas? Patienterna vill ha nya operationstider, men vi kan inte ge några bra svar.

En genomlysning som landstinget gjort visar att cancerpatienter och även andra med tidskritiska sjukdomar får vänta för länge på operation på grund av stängda vårdplatser, som beror på bristen på sjuksköterskor.

Arbetsmiljö och bemanning

– Det är ett allvarligt läge och nu måste vi ta ett gemensamt ansvar för att komma tillrätta med det här, säger Tomas Riman, divisionschef för kirurgiska specialiteter i pressmeddelandet.

Landstinget har tagit fram en handlingsplan som rör bemanning, arbetsmiljö och rekrytering på kirurgen.

I samma veva som operationerna ställdes in presenterade ledningen en kortsiktig lösning: Att erbjuda sjuksköterskor från ambulansen 150 procent i lön för att ta kortare vikariat på kirurgen. Ett erbjudande som upprörde den fasta personalstyrkan som slitit under tuffa arbetsförhållanden under lång tid.

Det ska ha varit ambulanssjuksköterskor och besökt kirurgen, men hur många som nappat på erbjudandet är ännu oklart.

Detta har hänt:

• Fredagen den 13 oktober gick kirurgkliniken i Falun ut med att de skjuter på planerade operationer två veckor på grund av sjuksköterskebrist och hög arbetsbelastning.
• Framför allt drabbas cancerpatienter med tumörer i mage och tarmar och patienter med prostatacancer.
• Totalt är 24 av 74 vårdplatser på kirurgen i Falun stängda på grund av bemanningsproblem.
• Tio sjuksköterskor saknas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida