Komptensförsörjning

Lockar blivande specialistsjuksköterskor med prova på-tjänster

Lockar blivande specialistsjuksköterskor med prova på-tjänster
På Västerviks sjukhus kan sjuksköterskor få bekanta sig med bland annat operationssjukvård innan de söker specialistutbildningen. Arkivbild:Mostphotos

Nyfiken på en specialistutbildning, men osäker på om det är rätt område för dig? Nu testar Region Kalmar län en ny sorts tjänst där sjuksköterskor får jobba inom verksamheten innan de börjar AST-utbildningen.

Efterfrågan på specialistutbildade sjuksköterskor är stor och arbetsgivarna behöver tänka långsiktigt för att locka sjuksköterskor att läsa vidare efter grundutbildningen.

I Region Kalmar län testas nu ett nytt sätt för att säkra den framtida kompetensen. Här erbjuds nu sjuksköterskor lite betänketid innan de börjar sin vidareutbildning genom så kallade prova på-tjänster.

– Att börja en specialistutbildning är en stor investering för många sjuksköterskor. Det handlar om att avsätta tid, engagemang och energi för att höja sin kompetens och då gäller det att veta att man satsat på rätt utbildning, säger Mia Nilsson, HR-chef för Västerviks och Oskarshamns sjukhus.

Jobba på riktigt

Prova på-tjänsten innebär att sjuksköterskan får en grundanställning på Västerviks sjukhus inom det verksamhetsområde som hen är intresserad av. Under fyra månader får sjuksköterskan sedan möjlighet att lära känna verksamheten inifrån genom att arbeta på kliniken.

– Det är inte fråga om att gå bredvid och hospitera, det skulle inte bli lika givande. De ska få känna att de är med och bidrar, är produktiv och inte hamnar utanför arbetsgruppen, säger Mia Nilsson.

Ingen gräddfil

Hon berättar att under prova på-perioden söker sjuksköterskan sin specialistutbildning på sedvanligt sätt. Tjänsten är ingen garanti för att komma in på utbildningen.

– Det är ingen gräddfil och grundkraven för att komma in på utbildningen är desamma som för andra studenter, säger Mia Nilsson.

Utbildningen sker sedan inom ramen för AST, akademisk specialisttjänstgöring, och alla sökande ska minst ett års erfarenhet som sjuksköterska innan de söker tjänsten.

Viktigt med villkoren

Sjuksköterskan Jacob Hoffsten, förtroendevald för Vårdförbundet på Västerviks sjukhus, välkomnar att regionen satsar på att få in fler specialistsjuksköterskor. Samtidigt är han mån om att det ska ske under rätt förutsättningar.

– Jag hoppas att sjuksköterskorna får möjlighet att verkligen prova på vad det innebär att arbeta som specialist, inte bara att man kastas in i den vanliga snurren på kliniken. Det är också viktigt att det inte bara blir en ökad belastning för den ordinarie personalen, säger han.

Prova på-tjänsterna startar löpande under våren.Totalt  kommer det att finnas plats för två till tre sjuksköterskor inom varje område.

Specialistutbildningar som omfattas:

  • barnmorska
  • barnsjuksköterska
  • anestesisjuksköterska
  • intensivvårdssjuksköterska
  • operationssjuksköterska

Mia Nilsson hoppas att satsningen ska hjälpa sjuksköterskor som känner sig osäkra på om de vill plugga vidare en mer gedigen känsla av vad det nya jobbet kan innebära.

– Det är alltid bättre att få testa själv. Om man får något berättat för sig är det alltid vinklat, säger hon.

Vad händer om sjuksköterskan ångrar sig under prova på-perioden och vill hoppa av?

– Vi har inte någon bindningstid utan det handlar mer om en lojalitet. Vi får ta det om det blir aktuellt och som arbetsgivare är vi måna om att försöka lösa det på bästa sätt för den enskilda personen, säger Mia Nilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida