lön

”Lönestopp vid jobb-byte slår hårdast mot arbetsgivaren”

”Lönestopp vid jobb-byte slår hårdast mot arbetsgivaren”
Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, är kritisk till att landstingen utnyttjar sin monopolställning vid lönesättningen. Foto: Ulf Huett

Uppgifterna om att stora landsting nekar anställda att förhandla upp sina löner när de byter arbetsplats är enligt Vårdförbundet så allvarliga att de kommer att ta upp dem centralt med arbetsgivarorganisationen SKL.

29 januari 2016

Som Vårdfokus berättade i går finns det i flera stora landsting och regioner en uttalad princip att personal inte ska kunna få upp sin lön bara genom att byta jobb inom respektive landsting eller region.

”Oerhört arrogant”

Många läsare har reagerat starkt på uppgifterna.

”Det är så oerhört arrogant att inte alls inse att sjuksköterskor är individer också med olika kompetenser som vill ha betalt därefter”, lyder en av kommentarerna på Vårdfokus hemsida.

”Är det arbetsgivarens ensidiga ansvar att bortse från olika kompetenser bara för att de klassar tjänster som likartade? Är det dags att Vårdförbundet inser att arbetsgivaren medvetet har en annan definition av formuleringen ”individuell lönesättning””, undrar en annan läsare.

Enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och förhandlingschefen Annelie Söderberg är det just den här typen av stelbenta principer kring lönebildning som gör att landstingen inte längre förmår att rekrytera och behålla sin personal.

Går till bemanningsbolag

– De biter sig själva i svansen. Att som yrkesprofessionell bli behandlad på det här sättet innebär att du tappar förtroende för arbetsgivaren. Jag är övertygad om att det är en bidragande orsak till att så många av våra medlemmar i dag väljer att arbeta i bemanningsbolag, säger Sineva Ribeiro.

Samtidigt ställer hon sig frågande till om det bara är just Vårdförbundets kvinnodominerade medlemsgrupper som drabbas av den här typen av stelbenta löneprinciper. Hon är inte alls lika säker på att ingenjörer eller it-tekniker på samma sätt förhindras att förhandla upp sina löner när de byter jobb inom ett enskilt landsting.

– Vi kommer definitivt att lyfta den här frågan med Sveriges kommuner och landsting, SKL. I avtalet med dem sägs tydligt att varje enskild anställning ska bedömas utifrån den kompetens som individen har med sig till den nya arbetsplatsen.

”Som en våt filt”

Vårdförbundets förhandlingschef, Annelie Söderberg, är även hon starkt kritisk till att ett jobb-byte i sig inte ska kunna vara ett argument för högre lön.

– Om en så stor arbetsgivare som ett landsting inte tillåter olika verksamheter att rekrytera med löfte om högre lön lägger man en våt filt över möjligheterna att attrahera arbetskraft till verksamheterna. De allra flesta som väljer att gå till en ny arbetsplats gör det med en förväntan om att även få en bättre lön, även om man förväntas göra samma saker. Finns inte den möjligheten lämnar man arbetsgivaren, eller yrket, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida