Miljöpartisten tar timeout efter uttalandet om biva-löner

Miljöpartisten tar timeout efter uttalandet om biva-löner
Lars Goedecke (MP) blev filmad under en aktion utanför regionhuset i Kristianstad.

Nu har biva-konflikten i Skåne lett till ett politikeravhopp. Efter sina kränkande uttalanden om biva-sjuksköterskornas löner i Lund ber miljöpartisten Lars Goedecke om ursäkt och tar ett uppehåll från regionpolitiken.

I går kunde Vårdfokus visa en film som avslöjar regionpolitikern Lars Goedeckes (MP) syn på konflikten på barnintensivenheten, biva, på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Lars Goedecke sitter i Region Skånes fullmäktige, där den så kallade Femklövern bestående av Allianspartierna och Miljöpartiet, har majoritet.

I filmen påstår Lars Goedecke att biva-sjuksköterskorna tjänar 60 000-80 000 i månaden och fortsätter:   ” Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig.”

Efter publiceringen av filmen i går gick Miljöpartiets gruppledare och regionalråd Anders Åkesson ut offentligt och beklagade sin partikollegas uttalande. Nu går Lars Goedecke själv ut i ett pressmeddelande och säger att han ångrar sig.

 Jag har full förståelse för att sjuksköterskorna på barnintensiven har blivit kränkta när de sett filmen och det jag säger där. Jag borde ha informerat mig bättre om de pågående löneförhandlingarna och de faktiska förhållandena samt de existerande lönenivåerna för sjuksköterskorna. Nu gjorde jag inte detta och för detta ber jag om ursäkt.

Han skriver också att han efter samråd med gruppledaren och vice gruppledare i Miljöpartiet i Region Skåne har bestämt sig för att ta ett uppehåll från regionpolitiken på obestämd tid.

I pressmeddelandet  vill Lars Goedecke också tydliggöra att han har höga tankar om det arbete som bedrivs på barnintensiven i Lund.

 Jag vet sedan tidigare att verksamheten på barnintensiven har ett utmärkt rykte. De utför ett fantastiskt medicinskt arbete men betyder också trygghet för barn och föräldrar som hamnat i en svår situation i livet.

Det var under en aktion utanför regionhuset i Kristianstad som Pontus Stenkvist från nätverket Rädda vården spelade in filmen där Lars Goedecke gjorde uttalandet om intensivvårdssjuksköterskorna på biva.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida