Mina råd till vården

Mina råd till vården
”Jag heter Johanna, är 25 år och bosatt i Skellefteå. Den 17 september 2015 föddes min älskade dotter Chleo, 3 710 gram lycka lades i min famn. Det var det bästa ögonblicket i mitt liv! Under min graviditet upptäckte jag att många inom vården inte vet så mycket om hur det är att ha en synnedsättning och vara förälder. Här är några handfasta tips, men det viktigaste rådet är att bemöta med respekt.” Foto: Alexander Nilsson

Journalisten Johanna Vetander Wallmark har egen erfarenhet ?av att bli mamma som synskadad. Här är hennes tips som kan lugna både föräldrar och vårdpersonal.

30 november 2016

Byta blöja?
Har bebisen kissat så känns det. Är det bajs i blöjan luktar det. Att tvätta med våtservetter eller med duschen, känna efter om rumpan är sårig, ta på salva och sätta på blöjan lär man sig. Skulle det inte fungera kan blöjan bytas på bestämda tider och salva eller lite olja kan tas på då och då.

Mata
Amning: Känn efter var bebisens mun äroch låt barnet ta bröstvårtan. Mamman känner när barnet suger rätt.
Flaskmatning: Enklast är att en seende läser på om måtten. Sedan är det bara att mäta och värma. Kanske kan en tratt behövas för att inte spilla ut av vattnet.
Smakportioner: Med ena handen känner man var bebisens mun är, medan maten tas med ett finger på den andra handen och stoppas in i munnen.
Riktiga portioner: Barn lär sig förstå att mamma eller pappa inte kan se och lutar sig inte sällan själv fram mot skeden och gapar. Det blir kladdigt, men det gör inget. Plockmat är att rekommendera.

Bada
Med den ena handen under bebisens arm och nacke går det att känna med den andra handen så att vattnet inte går upp för långt. Det går också att bara fylla i så mycket vatten som krävs. Om rätt temperatur är svår att hitta kan man köpa en talande termometer.

Ge D-droppar
Att droppa rätt mängd i en sked kan vara besvärligt. En droppe i taget kan tas på fingret som sedan duttas i bebisens mun. Eller ta hjälp av en seende för att ge rätt mängd D-droppar.

Säkra hemmet
När barnet börjar krypa och gå kan man dammsuga extra ofta så att det inte hittar saker att stoppa i munnen. Vassa kanter behöver skydd och en hjälm kan få föräldern tryggare. När barnet går stadigt kan en gåstol hindra både att det faller och når att sträcka sig efter allt möjligt.

Promenera
Med käpp eller ledarhund kan man dra en barnvagn efter sig och ändå känna så att inget är i vägen. Bärsele är ett annat alternativ. Större barn kan få en liten pingla på sig så att det hörs var de är. Det går att ha sele, eller att lära barnet att alltid hålla i handen under promenader.

Kolla andning
Andningslarm talar om ifall barnet inte skulle andas. De som är som en platta att lägga under madrassen larmar också om barnet lämnar sin säng.

Upptäcka kräkning
En person med synnedsättning hör det andra ser och lär sig att känna efter. Det gäller att göra det ofta: Har barnet kräkts? Tappat tutten? Hur ligger täcket?

Fler tips

…hittar du på SRF, Synskadades riksförbunds webbplats: srf.nu

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida