Sjuksköterskebristen

Mölndal vill ge läkarstudenter sommarjobb som sjuksköterskor

Mölndal vill ge läkarstudenter sommarjobb som sjuksköterskor
Foto:Getty Images

I sommar kan läkarstudenter hoppa in som sjuksköterskor på Mölndals sjukhus. Ett beslut som gör förtroendevalda sjuksköterskan Carina Rutgersson helt paff.

I ett brev som i dag gått ut till läkarstudenter som går tionde terminen erbjuds de att söka sommarvikariat på medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. Tanken är att de ska anställas som läkare men arbeta som sjuksköterskor.

Tillbaka till sommarkartan

Carina Rutgersson är förtroendevald på medicinkliniken i Mölndal.

– Det här förvånar mig jättemycket. Det är en fråga som borde ha samverkats. Oavsett förstår jag inte hur det ska gå till. Läkarstudenterna har ju ingen utbildning i omvårdnad. Dessutom är vi legitimerade och har en skyddad yrkestitel, säger Carina Rutgersson som även sitter med i den lokala samverkansgruppen på kliniken.

Idé från Akademiska

Jerker Persson, verksamhetschef för medicin- och akutverksamheten i Mölndal, förklarar att allt gått väldigt fort men att han i dag har informerat de fackliga företrädarna via mail.

– I onsdags fick jag reda på att man hade gjort ett sådant här försök på Akademiska. Jag tänkte direkt att det här skulle vi kunna göra också, det skulle vi kunna vinna jättemycket på. Och jag ville göra det så fort som möjligt för att få så många napp som möjligt.

I november berättade Vårdfokus om hur Akademiska sjukhuset i Uppsala annonserade efter läkarstudenter efter termin tio som kunde tänka sig att arbeta som sjuksköterskor. Det väckte starka reaktioner bland sjuksköterskor och i Vårdförbundet. Enligt annonsen skulle underläkarna ha omvårdnadsfokus och bilda team med en undersköterska.

Sjuksköterska i närheten

Jerker Persson i Mölndal poängterar att läkarstudenterna aldrig kommer att vara ensamma utan att det alltid kommer att finnas minst en sjuksköterska i närheten.

– Jag har fått några positiva svar och en del frågor kring hur vi har tänkt. Vi har brist på sjuksköterskor och det påverkar vår möjlighet att hålla tillräckligt många vårdplatser öppna. Det är även av omtanke om sjuksköterskorna, deras arbetsmiljö och belastning, säger han.

Men sjuksköterskans huvudämne är omvårdnad, vilken utbildning i omvårdnad har läkarstudenter på termin tio?

Jerker Persson, verksamhetschef.

– Man kan alltid ställa sig frågan vad som är omvårdnad och vad det är för kunskaper man måste ha för att kunna utföra en sjuksköterskas arbetsuppgifter. Ser man rent juridiskt på det hela så finns det ingen sköterskeuppgift som inte en läkare får lov att utföra.

Sjuksköterska är en skyddad yrkestitel, dessutom är det ett legitimationsyrke. Hur kan läkare som ännu saknar legitimation utföra en sjuksköterskas uppgifter?

– Man får arbeta som sjuksköterska om man har ett förordnande som läkare, och om jag som verksamhetschef bedömer att man har tillräcklig kompetens för det. Ett läkarförordnande kan man få efter termin tio utan dispens från Socialstyrelsen, säger Jerker Persson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida