Sjuksköterskebristen

Nattsjuksköterskor söker kolleger via Youtube

När arbetsgivarens annonser inte bet tog nattsjuksköterskorna på ortopeden vid Östersunds sjukhus saken i egna händer. På kort tid har de publicerat tre filmer på nätet som efter bara en vecka setts av tusentals människor.

27 januari 2016

– Arbetsgivarens annonser såg likadana ut som alla andras. De är så tråkiga att de försvinner i bruset. Dessutom riktade de sig inte till nattsjuksköterskor. Vi ville göra något som sticker ut.

Det säger nattsjuksköterskan Anna Hörnell som tillsammans med kollegan Birgitta Carnland tog initiativet till att istället försöka locka nya sjuksköterskor till natten med hjälp av några humoristiska filmer.

Ironiska filmer

I två av filmerna driver de med sig själva. Två håglösa nattsjuksköterskor – Anna Hörnell och kollegan Lena Nilsson – berättar hur himla lätt och glatt och enkelt allting är på natten, samtidigt som de i små korta scener visar hur det egentligen är, det vill säga raka motsatsen.

– Personalen vid ortopeden i Umeå var ju först med det här sättet att locka ny personal, genom att dansa och sjunga på film. Vi ville göra någonting annat, och då blev det de här små ironiska sketcherna säger Anna Hörnell.

I en scen försöker hon bland annat beskriva vad som menas med multitasking: Anna sitter på toaletten och käkar sin nattamacka när det ringer i telefonen. Hon svarar, försöker skriva på en bit toapapper, samtidigt som mackan snabbt glider mellan benen och ner i toalettstolen.

Östersunds afterski

Den tredje filmen har de döpt till Afterski; det är till ortopeden folk kommer när de trillat i skidbacken. I filmen skönmålas nattarbetet av ett glatt gäng sjuksköterskor och undersköterskor som festar och har kul tillsammans med patienterna hela natten lång.

Ortopeden i Östersund är inte ensamma om att ha gjort den här typen av rekryteringsvideor. Efter att ortopedpersonalen i Umeå för några år sedan lanserade sin första rekryteringsvideo på Youtube har många följt upp med liknande försök. Ibland har personalen gjort filmerna på eget initiativ, ibland har arbetsgivaren stått som upphovsman.

I Umeå ledde filmerna till att många sjuksköterskor sökte sig dit och att bemanningsbristen mer eller mindre upphörde. Fullt lika bra har det inte gått i Östersund, där filmen Afterski på bara sex dagar har delats 13 700 gånger på nattsjuksköterskornas egen Facebooksida.

Ännu inget napp

– Vad jag vet är det bara undersköterskor som har hört av sig, ännu ingen sjuksköterska. Men vi har fått många förfrågningar privat, så vi hoppas naturligtvis att det ska gå bra här också, säger Anna Hörnell.

En sak hon är nöjd med är att arbetsgivaren för första gången på många år just gått ut med en platsannons som riktar sig till dem som kan tänka sig att enbart arbeta natt. I platsannonsen refereras till filmen Afterski.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida